1000 EURA PO DJETETU

Povećali naknade za novorođenčad, ali brine ih što se već godinu dana nitko nije vjenčao

Foto: Pexels

Za tu mjeru poticanja demografske obnove u ovogodišnjem gradskom proračunu planirana su i osigurana sredstva u iznosu od 30.000 eura

Na zasjedanju buzetskog Gradskog vijeća donijeta je jednoglasna odluka da će jednokratna novčana pomoć za novorođeno dijete ove godine iznositi tisuću eura po djetetu.

Sredstva jednokratne novčane pomoći isplatit će se u tri obroka 500 eura nakon rođenja ili posvojenja djeteta, 250 eura kad dijete navrši prvu godinu života ili kad se navrši godina dana od posvojenja te 250 eura kad dijete navrši drugu godinu života ili kad se navrši druga godina od njegova posvojenja, javlja Glas Istre.

Novom odlukom izjednačila se visina naknade za svako novorođeno dijete. Grad Buzet od 2004. godine odobrava jednokratnu novčanu pomoć za novorođenu djecu.

Za tu mjeru poticanja demografske obnove u ovogodišnjem gradskom proračunu planirana su i osigurana sredstva u iznosu od 30.000 eura, koliko je dostatno za 60 novorođenčadi. Lani ih je bilo 42, a pretprošle 35, navela je resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć mogu ostvariti roditelji ako je jedan kumulativno ispunjava uvjet prebivališta na području Grada Buzeta najmanje godinu dana prije rođenja djeteta i neprekidno živi na buzetskom području najmanje godinu dana te da novorođeno dijete ima prijavljeno prebivalište i živi na buzetskom području. Pod istim uvjetima to pravo ostvaruju i posvojitelji za dijete koje ima prijavljeno prebivalište na buzetskom području.

Potpredsjednik Gradskog vijeća, SDP-ovac Vedran Majcan koji je predsjedavao sjednicom, istaknuo je da je to dobra demografska mjera.

“Veseli što smo u ovom mandatu naknade za novorođenčad povećali s 265 na tisuću eura”, kazao je Majcan.

Dodao je da zabrinjava činjenica da se lani u Župi Buzet nije vjenčao niti jedan par iz Buzeta, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari