Povijesni pomak u istraživanju: Znanstvenici uspjeli su eliminirati genom HIV-a!

Ovaj znanstveni rad predstavlja veliku prekretnicu u terapiji infekcije virusom humane imunodeficijencije

Jedan od najvećih problema tretmana infekcije virusom humane imunodificijencije (HIV) je što virus kombinira vlastiti genom sa genomom domaćina te ga je zbog toga nemoguće eliminirati iz organizma, piše Recipe.com.

Slučaj Berlinskog i Londonskog pacijenta poznati su kao dva slučaja kronične remisije kada je pacijentima transplatirana koštana srž koja nema receptor
za vezanje virusnih čestica, zbog čega virus ne može napasti T-limfocite.

Zalihe genoma virusa su i dalje prisutne u dijelovima tijela, kao što je živčani sustav, pa ne možemo govoriti o potpunom ozdravljenju, ali ovi su primjeri potvrda kako iznimke postoje.

2. srpnja 2019. godine dolazi do revolucionarnog pomaka u istraživanju terapije infekcije virusom HIV-a korištenjem LASER ART terapije (eng. long-acting slow-effective release antiviral therapy) u kombinaciji sa sustavom enzima CRISPR-Cas9.

Znanstvenici iz Philadelphije i Nebraske uspjeli su eliminirati genom HIV-a iz laboratorijskog miša.

Laboratorijski miševi bili su modificirani na način da mogu proizvoditi humane T-stanice, čime se ostvaruje mogućnost infekcije HIV-om.

HIV-1 DNA fragmenti, zajedno s GAG genom izrezuju se in vivo, eliminirajući proviralnu DNA iz genoma domaćina. Gubitak funkcija GAG gena rezultira nemogućnošću HIV-a da “pupa” iz stanice domaćina.

LASER ART terapija smanjuje komorbiditete i održava stalnu i učinkovitu koncentraciju ljekovite tvari u organizmu, koja je rezultat spore disolucije lijeka, dok sustav enzima Cas-9 cijepa molekulu DNA i male molekule RNA i navodi enzim na mjesto gdje želimo napraviti promjenu na genomu.

Jednostavnije, proteini koji mogu popraviti neku mutaciju, onesposobiti određeni gen ili ubaciti dodatne slijedove nukleotida u DNA, usmjeravaju se na željeno mjesto.

Ovaj znanstveni rad predstavlja veliku prekretnicu u terapiji infekcije virusom humane imunodeficijencije.

2020. godine kreću klinička istraživanja izlječenja infekcije ovom metodom, a ukoliko se pokaže uspješnom, otvorit će sasvim novu mogućnost liječenja, čime će se kvaliteta života oboljelih podignuti na do sada najvišu razinu, piše Recipe.com.
Vijesti.hr
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari