KRAJ MORATORIJA

POVRATAK OVRHA ZA OSAM DANA! Udruga ovršenih: ”Ovo je katastrofa i užas! Odbili su svaki naš prijedlog!”

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U udruzi Ovršni razočarani mjerama jer od njihova četiri prijedloga, nije prihvaćen niti jedan

Nakon šest mjeseci korona-pauze, iznova kreću ovrhe koje prijete više od 200 tisuća blokiranih građana. Istječe privremena zabrana prisilne naplate, zbog čega je Vlada pripremila hitne izmjene Ovršnog zakona.

Strah i neizvjesnost na licu Natalije Rodinger. Za devet dana vraćaju se ovrhe, a njezin dug nakon kredita od 9 tisuća kuna, uz kamate pretvorio se u 17 tisuća.

“Ovo je katastrofa i užas, što se s nama događa. Kako dalje, kuda. Samohrani roditelj s dvoje djece ne znam”, kaže Rodinger.

170 tisuća ovrha u ladicama javnih bilježnika

Od 340 tisuća ovrha, 170 tisuća sada je u ladicama javnih bilježnika. Te ovrhe sada idu u postupak u tri intervala. Od 19. listopada, 20. studenog, i 20. siječnja, ovisno kada su ovršni prijedlozi stigli, u lipnju, kolovozu ili listopadu.

“Procijenjeno je da se kroz tih 170 tisuća ovrha koji se odnosi na 30 do 50 tisuća građana, kroz interval, omogućit ćemo ovršenicima da se kroz intervale dogovore i vide o čemu se radi”, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Nije prihvaćen ni jedan prijedlog Udruge ovršenih

U udruzi Ovršni razočarani mjerama, od njihova četiri prijedloga, nije prihvaćen niti jedan. “Car je gol. Molim ministra Malenicu da uzme naše prijedloge. dobro ih razmotri i izađe s pravednim i poštenim prijedlozima jer ovo nema smisla, ovo smo gledali 2018.”, kazao je predsjednik Udruge Ovršeni Danijel Galović.

Provedbu u intervalima nadzirat će javnobilježnička komora, za udrugu također problem. “Vi ne možete nekome nešto preporučiti, a da niste stavili mehanizme kontrole. Unaprijed znamo da se neće provoditi, a neka me razuvjere”, kaže Galović.

Zabrana deložacija u zimsko vrijeme

Vlada ide i s hitnim izmjenama Ovršnog zakona, koji će stupiti na snagu do kraja godine. Cilj je pojeftiniti i ubrzati ovrhe.  A dužniku će se dati mogućnost prigovora na ovrhu.

“Obveza javnih bilježnika je da u roku od 15 dana obavijeste dužnika o dugu. Onda ovršenik može podmiriti dug ili osporiti pred nadležnim sudom”, kazao je Malenica.

Također zabranila bi se i deložacija u zimsko vrijeme od studenog do travnja. A ne bi se mogla pokrenuti na nekretninama za dugove ispod 40 tisuća kuna. “Neće se ovrha provoditi na božićnici, regresu i nizu socijalnih davanjima koji idu prema građanima”, rekao je Malenica.

“To je kozmetika, to su tako sitni iznosi, ali dobro – podržavamo to”, kaže Galović. Uz izmjene postojećeg, u Vladi najavljuju i novi Ovršni zakon, koji se očekuje do kraja sljedeće godine.