VELIKI POŽAR

Požar kod Trogira izvan kontrole! U noći se proširio, zatvorena i Jadranska magistrala

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vatrogasci cijelu noć gase požar koji je u ponedjeljak buknuo u Segetu Gornjem u trogirskom zaleđu, a do ponoći je izgorjelo oko 550 hektara pretežito niskog raslinja i nešto borove šume, izvijestili su iz  Županijskog vatrogasnog operativnog središta u Splitu.

Vatrogasci dežuraju na dijelovima požara koji je pod nadzorom, dok veći dio vatrom zahvaćenom područja još uvijek nije stavljen pod kontrolu pa vatrogasci i dalje gase vatru, rekli su u tom vatrogasnom središtu, piše Index.

Na zahtjev vatrogasaca, od oko 00.30 sati za sav promet je zatvorena Jadranska magistrala od BP Perić do skretanja za rotor prema Čiovskom mostu, trogirska obilaznica, a promet se preusmjerava kroz Trogir, javio je Dalmatinski portal.

VIDEO DANA:

Požar se tijekom noći proširio

Prema brojnim informacijama s terena, iza 23:30 došlo je do djelomičnog širenja požara kod Segeta Gornjeg. Svaki udar vjetra razbukta vatru, a ona je u ponoć znatno vidljivija nego sat prije, javila je tijekom noći Dalmacija Danas.

“Opožarena površina trenutno se procjenjuje na 400 do 500 hektara. Požar je još uvijek aktivan, jedan dio snaga na terenu je zamijenjen novim snagama”, rekao je tom portalu glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

“Za ujutro su za 5:45 već angažirana polijetanja dvaju kanadera, tu su oko 6:15. Želimo već rano ujutro sanirati što veću površinu, tako da se nadamo u dan ući bez otvorene vatre”, dodao je Tucaković.

Dodao je da je uz sve snage koje su u ponedjeljak gasile požar, a to je 170 vatrogasaca uz 50-ak vozila, angažirano i 26 vojnika. Radi se, kako je objasnio, o namjenski organiziranim snagama Hrvatske vojske dodavši da se u gašenju požara kod Trogira vidjela učinkovitost zračnih snaga – triju kanadera i triju air-tractora te posebno vatrogasaca koji su se s vatrom borili na terenu.

“Ovo je možda najzahtjevniji požar sezone. Ono što je dobro je da nema ozlijeđenih vatrogasaca. Nadam se da će požar sutra biti ugašen”, rekao je sinoć Tucaković.

Poslao je poruku građanima.

“Kada govorimo o upozorenjima, naglašavamo da su paljenja vatre zabranjena. Jako je bitno i ako građani primijete požar, da ga što prije dojave, da bi se vatra mogla na vrijeme staviti pod kontrolu”, zaključuje Tucaković.

Gradonačelnik Trogira: Moguće zatvaranje zaobilaznice

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić iza ponoći je komentirao najnoviju situaciju s požarom u zaleđu grada.

“Posjetio sam sada naš DVD. Kao što nažalost možete vidjeti, ponovno je došlo do djelomičnog razbuktavanja požara.

Najozbiljnije je u predjelu prema obilaznici te je moguće njeno zatvaranje, a vjetar dodatno otežava posao vatrogascima.

Rano ujutro opet će biti dignuti kanaderi i helikopteri. Uz nadu da će to biti kraj za ovu stihiju, želim što mirniju noć vatrogascima koji su danas odlično odradili posao i spriječili da se požar značajnije proširi. Ostajem u kontaktu s našim DVD-om i nadam se boljim vijestima”, poručio je Bilić.

Požar jučer gasila četiri air-tractora, tri kanadera…

Na požarištu kod Segeta Gornjeg u ponedjeljak 2. kolovoza bilo je angažirano ukupno osam protupožarnih zrakoplova i to četiri air-tractora, tri kanadera i jedan helikopter iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Također, tijekom poslijepodneva u ponedjeljak 2. kolovoza na požarište je upućeno i 26 pripadnika protupožarnih namjenski organiziranih snaga iz vojarne Knez Trpimir u Divuljama, izvijestilo je  Ministarstvo obrane. Zbog tog požara u ponedjeljak poslijepodne oko sat vremena bilo je obustavljeno slijetanje zrakoplova u splitsku Zračnu luku te su zrakoplovi preusmjeravani  u zračne luke u Zadru i Zagrebu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari