OPRAVDANO POVEĆANJE

Video | Pozitivne promjene u vrtićima: Za oko 20 posto veće plaće za odgojiteljice

Dobre vijesti stigle su u ovih mjesec dana i u vrtiće u Donjem Miholjcu, Crikvenici, Novalji i Malom Lošinju, gdje još nisu dostigli zakonski minimum, ali mu se približavaju

Broj djece prevelik, a plaće premalene. Na taj problem su odgojitelji upozorili na zagrebačkom prosvjedu prije gotovo mjesec dana. Je li se išta promijenilo od tada?

Pa i jest, u brojnim vrtićima! Kako doznajemo neki su gradovi spremni u idućoj godini odgojiteljima podići plaće za dvadesetak posto. Da im je dosta reklo je oko 2000 odgojitelja okupljenih na središnjem zagrebačkom trgu. Zvižduci su stigli do Varaždina.. Od nove godine povišica – od 17 do 21 posto.

“Briga za djecu predškolske dobi je vrlo zahtjevna. Svi radnici, a posebno odgojitelji ulažu svakodnevno ogromne napore da djeca budu sigurna, a roditelji zadovoljni tako da mislim da je ovo povećanje stvarno zasluženo i opravdano”, rekla je Helena Vidović, zamjenica ravnateljice Dječjeg vrtića Varaždin.

Opravdano će povećanje plaće dobiti i teta Karmen.

“S obzirom na sve težu ekonomsku situaciju te životne troškove. Sami bolji uvjeti života su i veća motivacija za rad s djecom”, kazala je Karmen Horenec, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Varaždin.

Povišice su predviđene proračunom za iduću godinu što bi Grad, ako proračun bude prihvaćen, stajalo oko 2 milijuna kuna.

“Naše odgojiteljice, ali ne samo one Grad Varaždin ima 160 zaposlenika u dječjim vrtićima nisu imali povećanje plaća već godinama pa smo se mi sada odlučili za model gdje se diže šest posto osnovica, ali diže se i svima u javnim ustanovama, a posebno se diže zaposlenima u vrtiću gdje se dižu još koeficijenti šest posto”, izjavio je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

Pozitivni pomaci i najveća povišica u Požegi. Jedna odgojiteljica je napisala: “Za listopad naša nova osnovica je 7.160 kuna, povećala su se i materijala prava: božićnica 1.750, dar za dijete 750 i regres 1750 kuna”.

Vrlo blizu Požegi su Karlovac, Primorski Dolac, Trilj i Opuzen. Nakon prosvjeda promijene su itekako vidljive, kažu u Udruzi Sidro.

“Prije svega klima i jedno ozračje je potpuno drugačije nego što je bilo ranije, puno ravnatelja i osnivača nam se javlja s upitima kako da usklade svoju zakonsku obvezu s pravilnicima koje imaju”, kazala je Katarina Turković Gulin, predsjednica Udruge Sidro.

Dobre vijesti stigle su u ovih mjesec dana i u vrtiće u Donjem Miholjcu, Crikvenici, Novalji i Malom Lošinju, gdje još nisu dostigli zakonski minimum, ali mu se približavaju.

“Zapravo i sam je ministar tijekom našeg prosvjeda rekao da se plaće trebaju izjednačiti s onima u školama. To sigurno tako nije niti u Rijeci, niti u Splitu, niti u Osijeku, u Sisku se spremaju nekakve aktivnosti. velika Gorica ima probleme, puno puno gradova, među ostalima i Zagreb”, kazala je Turković Gulin.

Županije i gradovi koji nemaju sluha kao odgojne metode od teta u vrtiću dobit će – privatne i kolektivne tužbe, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari