SAMO ŠTO NIJE STIGLO

Poznat točan datum kada će EU odobriti Pfizerovo cjepivo

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kako piše Reuters iz Bruxellesa je povećan pritisak na EMA-u kako bi Pfizer-BioNTechovo cjepivo što prije ugledalo svjetlo dana na području EU.

Europska agencija za lijekove (EMA) 23. prosinca planira odobriti Pfizerovo cjepivo za covid-19, piše njemački Bild. Iako njemački ministar zdravstva Jens Spahn nije želio potvrditi tu vijest, rekao je: “Ovo je odlična vijest!”

Tu vijest potvrdio je i Reuters, a sve te informacije govore da je EMA odlučila ubrzati cijeli proces. Naime, prvi sastanak Agencije po tom pitanju bio planiran za 29. prosinca. Kako piše Reuters iz Bruxellesa je povećan pritisak na EMA-u kako bi Pfizer-BioNTechovo cjepivo što prije ugledalo svjetlo dana na području EU.

Neki govore je razlog tome žustra debata koja održala u Bruxellesu na temu “kako je moguće da cjepivo koje je stvoreno u Njemačkoj prije bude odobreno u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u nego u EU”.

Ravnateljica EMA-e Emer Cooke je u ponedjeljak najavila da bi odluka o cjepivu mogla stići i prije 29. prosinca.

“Radimo bez prestanka na odobrenju prvog cjepiva za covid-19”, rekla je Cooke novinarima, no dodala je da će se rokovi “stalno ponovno procjenjivati”.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn pozvao je na ubrzanje tog procesa. Velika Britanija prva je odobrila cjepivo koje su razvile farmaceutske tvrtke Pfizer i BioNTech i već ga daje svojim stanovnicima, a Sjedinjene Države su svoj program cijepljenja tim cjepivom počele u ponedjeljak. Za razliku od SAD-a i Britanije, Europska unija ne izdaje hitna odobrenja za cjepiva što znači da postupak mora biti proveden uobičajenom procedurom.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari