Poznati Plivin antibiotik možda pomaže protiv korone u kombinaciji s lijekom protiv malarije

Foto: RTL

Francuski znanstvenici objavili su studiju koja potvrđuje da bi kombinacija lijeka protiv malarije i antibiotika azitromicina, otkrivenog u Zagrebu 1980. mogla biti efikasna u liječenju infekcije koronavirusom.

Prva takva studija, na malom broju pacijenata, potvrdila je da kombinacija lijekova hidroksiklorokina, kojim se liječe oboljeli od malarije i antibiotika azitromicina, postiže fantastične učinke u liječenju oboljelih od koronavirusa, piše 24sata koji podsjeća da je azitromicin, antibiotik indiciran za infekcije dišnih puteva i mekih tkiva, otkriven u Zagrebu, u tadašnjem istraživačkom centru tada još hrvatske farmaceutske tvrtke Plive, 1980. godine. Riječ je, naravno o poznatom Sumamedu.

Francuska je odobrila opsežna klinička ispitivanja ovih lijekova u borbi protiv virusa, a iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) poručili su da će njihovi stručnjaci temeljito sve ispitati i dati svoje mišljenje.

Ohrabrujuće vijesti

“To su ohrabrujući podaci i vjerujem da će se koristiti sve više u bolnica. Nakon korištenja kod većeg broja oboljelih moći ćemo znati točne podatke. No, to nije magični lijek koji nas štiti od virusa, ali odgađa pojavu simptoma i umnožavanje virusa. Jasno, ne smije se dopustiti korištenje tih lijekova izvan bolnica nekontrolirano jer još ne znamo pravi učinak ili moguće posljedice kod različitih bolesnika” komentirao je za 24sata studiju ugledni hrvatski znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

S njim se slaže i virolog dr. sc. Igor Jurak sa Odjela za biotehnologiju Zavoda za molekularnu i sistemsku biomedicinu Sveučilišta u Rijeci koji kaže kako se nada da će epidemija ipak ostati ograničena na mali broj ljudi, ali da je uvijek dobro imati lijek ili kombinaciju lijekova.

Studija francuskih stručnjaka koju su proveli na 30 pacijenata oboljelih od virusa COVID – 19 nastala je nakon kineske studije gdje su upravo ovom kombinacijom lijekova uspješno skratili trajanje bolesti.

Među oboljelima bilo je šest pacijenata koji nisu imali nikakve simptome pa im nisu ni davali lijekove, 22 pacijenta koji su imali simptome bolesti u gornjem dišnom sustavu te osam onih s tegobama donjeg dišnog sustava. Od 30 oboljelih, njih 20 dobilo je terapiju. Iako se hidroksiklorokin pokazao učinkovit kad su ga davali zasebno i bio je efikasan u 70 posto slučajeva, u kombinaciji s azitromicinom značajno je skratio trajanje bolesti na samo šest dana.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari