UŽIVO: CIJELI SVIJET GLEDA U LONDON

PRATITE UŽIVO NA RIPORTALU Sprovod kraljice Elizabete II.: Lijes stigao u Windsor; Shrvani kralj nije mogao sakriti suze

Procesija je počela u 11.35 sati po srednjoeuropskom vremenu. Lijes će biti položen na lafet koji će vući mornarički časnici, što je tradicija od pogreba kraljice Viktorije 1901. godine. Elizabeta II. bit će pokopana u 20.30 sati

Velika Britanija oprostila se dostojanstvenim obredom od Elizabete II.

14:15 – Veličanstvenim, ali dostojanstvenim obredom zaključenim s dvije minute šutnje Ujedinjeno se Kraljevstvo u ponedjeljak u Westminsterskoj opatiji oprostilo od Elizabete II., svoje najdugovječnije vladarice u povijesti.  Državni pogreb završio je budnicom koju su izveli trubači, nacionalnom himnom i tužaljkom koju je izveo kraljičin gajdaš škotske kraljevske pukovnije. Misu je vodio dekan opatije David Hoyle, propovijed je održao kanterberijski nadbiskup Justin Welby. “U svome nastupnom govoru kraljica je obećala da će život posvetiti službi. Rijetko je kada obećanje tako dobro održano”, kazao je. Britanska premijerka Liz Truss pročitala je na obredu odlomke iz Biblije.

U procesiji iza lijesa bili su novi britanski kralj Charles III. i članovi britanske kraljevske obitelji, među ostalima i malodobna djeca princa od Walesa, prince George i princeza Charlotte.  Kralj Charles III., njegova sestra Anne, brat Edward i sin William, svi odjeveni u svečane vojne odore, salutirali su kad je lijes podignut s lafeta ispred opatije. Andrew i Harry, koji više nisu zaposleni članovi kraljevske obitelji, bili su u svečanim odijelima i nisu salutirali, iako su obojica služili u sukobima u prošlosti – na Falklandskom otočju i u Afganistanu. U opatiji su već bile kraljica supruga Camilla, Williamova supruga Kate i Harryjeva supruga Meghan

Nakon 11 dana značajnih promjena i aktivnosti od smrti njegove majke, Charles III. je izgledao emotivno i iscrpljeno. 

Na državnom ispraćaju bilo je oko 2000 gostiju, među njima japanski car Naruhito, francuski predsjednik Emmanuel Macron, američki predsjednik Joe Biden, kanadski premijer Justin Trudeau. Hrvatsku je predstavljao predsjednik Zoran Milanović sa suprugom. 

Elizabeta II. je u Westminsterskoj opatiji okrunjena 1953., udala se za Philipa Mountbattena 1947., a naposljetku je i ispraćena iz nje. Povorka s lijesom potom je krenula prema Hyde Parku odakle će Elizabetin kovčeg biti prevezen u Windsor, gdje će biti održan još jedan obred i pokop u krugu obitelji. 

Strani državnici otišli su, pak, na prijem u organizaciji šefa diplomacije Jamesa Cleverlyja u sjedište Anglikanske crkve – Church House, odmah do opatije.

Velika povorka maršira između dva Kraljevska parka

14:00 – Velika povorka maršira između dva londonska Kraljevska parka na svom putu do Wellington Archa.

Nastavlja se procesija: Pogrebna povorka s kraljičinim lijesom krenula iz Opatije

13:19 – Još jedna povorka sada počinje, veća od povorke koja je išla prema Opatiji. U njoj sudjeluje sedam skupina, svaka se sastoji od pripadnika oružanih snaga.

Ovaj put, Camilla, kraljica supruga, i Catherine, princeza od Walesa, povorku slijede u automobilu neposredno iza kralja i drugih starijih članova kraljevske obitelji, koji opet hodaju iza lijesa. U drugom vozilu su Meghan, vojvotkinju od Sussexa, i Sophie, groficu od Wessexa.

Konjanici iz Kraljevske kanadske konjičke policije predvode povorku koja ide do Wellington Archaea, jedne od najvećih znamenitosti Londona gdje će kraljičin lijes biti prebačen u pogrebno vozilo te odvezen u Winsdor. Planiran je dolazak u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu. Vojno osoblje i policija postrojit će se na putu – zajedno s velikim mnoštvom.

U međuvremenu, svjetski čelnici odlaze na prijem čiji je domaćin ministar vanjskih poslova James Cleverly.

Dvominutna šutnja u Opatiji i cijeloj UK

12:56 – Sprovod se polako bliži kraju. Četiri trubača zasvirala su Household Cavalry. Djelo je vojni poklič iz osamnaestog stoljeća koji je kasnije dobio značaj kao sveta himna sjećanja. Uslijedila je dvominutna nacionalna šutnja u cijeloj opatiji i UK-u u cjelini. Nakon toga odsvirana je nacionalna himna.

Mesić otkrio zanimljiv detalj iz razgovora s kraljicom Elizabetom

12:30 – Bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić gostovao je u Izvanrednim vijestima RTL-a i rekao je kako je kraljica Elizabeta bila simbol imperija, Velike Britanije koja je nekada vladala pola svijeta. “Bila je vladarica koja nije donosila odluke, nije sudjelovala u aktivnoj politici Velike Britanije, kao simbol bila je autoritet. Davala je pak mišljenje o mnogim stvarima. Kada je sa mnom razgovarala, nije je puno zanimala Hrvatska”, rekao je Mesić.

Počeo državni pogreb kraljice Elizabete: Shrvani kralj Charles III nije mogao sakriti suze

12:24 – U Westminstersku opatiju su, u povorci iza kraljičinog lijesa, stigli i članovi kraljevske obitelji. Kralj Charles III te braća, prinčevi William i Harry nisu mogli sakriti tugu u očima.

Povorka s kraljičinim lijesom ušla u opatiju, započela je sveta misa

12:00 – Dok povorka s lijesom ulazi u crkvu iz 13. stoljeća, ustaje 2000 ljudi. “Ja sam uskrsnuće i život” pjeva zbor prvi od pet redaka Svetog pisma koje se pjevaju na svakom državnom sprovodu od 18. stoljeća. Za posljednje dvije rečenice pridružit će se zbor Kraljevske kapele, palače St James, završavajući stihom iz Otkrivenja 14:13: “Odsada blaženi mrtvi koji umiru u Gospodinu: tako govori Duh ; jer oni odmaraju od svojih radova. Amen.”

Dekan Westminstera, David Hoyle, vodi sprovod. Nadbiskup od Canterburyja, Justin Welby, održat će propovijed i pohvalu – ceremonijalni trenutak kada se Kraljica povjerava Bogu.

Molitvu će uputiti nadbiskup Yorka, kardinal nadbiskup Westminstera, moderator Generalne skupštine Crkve Škotske i moderator Slobodnih crkava. A dekan Westminstera izreći će blagoslov.

Kraljičin lijes napušta Westminster Hall

11:45 – Kraljičin lijes se premješta na Državni lafet, koji čeka ispred sjevernih vrata zgrade. Bit će to kratka ruta do opatije, koja će prelaziti dvorište New Palace i Parlamentarni trg. Putovanje bi trebalo trajati oko osam minuta, a kočiju vuku 142 mornara Kraljevske mornarice i šest časnika. Ova tradicija datira još od sprovoda kraljice Viktorije 1901. godine. Na trgu je počasna straža i orkestar kraljevskih marinaca. Procesija maršira brzinom od 75 koraka u minuti, brzinom rezerviranom za sprovode.

Članovi kraljevske obitelji, kao i članovi kraljevskog kućanstva, prate lijes od Westminster Halla do opatije. Kraljičina djeca – kralj Charles, princeza Anne, princ Andrew i princ Edward – prate njezin lijes. Camilla, kraljica supruga, Sophie, grofica od Wessexa, i Sarah, vojvotkinja od Yorka, takođersu ovdje.

Sve oči svijeta uprte su u Westminstersku opatiju

Njene kupe popunjavaju lideri iz cijeloga svijeta. Francuski predsjednik Emmanuel Macron zastao je u prolazu i razgledavao, američki predsjednik Joe Biden, držeći se za ruke s Jill Biden, stajao je uspravnih leđa i razgovarao sa službenikom. Pristigli su i bivši britanski premijere Boris Johnson te nova premijerka Liz Truss.

Tijekom duge vladavine Elizabete II. izmijenilo se 15 premijera – od Winstona Churchilla, koji je bio na dužnosti kad je stupila na prijestolje – do Liz Truss, koju je kraljica imenovala samo dva dana prije smrti. Neki od onih koji su je preživjeli sada stižu. Možemo vidjeti Johna Majora, Tonyja Blaira, Gordona Browna, Davida Camerona, Theresu May i Borisa Johnsona, sa svojim supružnicima.

Zoran Milanović i prva dama stigli u Westminstersku opatiju

10:58 – Državnici diljem svijeta dolaze u Westminstersku opatiju kako bi prisustvovali sprovodu kraljice Elizabete, a kamere su zabilježile i trenutak kada u opatiju ulaze predsjednik Zoran Milanović i prva dana Sanja Musić Milanović.

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović na sprovodu Elizabete II. Izvor: Screenshot

Zvona počinju zvoniti u Westminsterskoj opatiji

10:36 – Prva zvona su počela zvoniti za pokojnu kraljicu ispred Westminsterske opatije. Zvonit će jednom svake minute uoči sprovoda kako bi obilježili svaku godinu života 96-godišnje Elizabete II.

Čvrsta veza kraljice Elizabete i Tita: U Zagrebu je izrekla nešto što je oduševilo Hrvate

10:25 – Elizabeta II i njen suprug princ Filip bili su, podsjetimo, gosti Josipa Broza Tita 1972, kada je predsjednik tadašnje SFRJ za njih priredio spektakularni doček. U sklopu manifestacije organizirane povodom dolaska kraljevskog para u Beograd bio je i obilazak Avale te spomenika Neznanom junaku.

Bila je to prva kraljičina posjeta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Europe, zbog čega je u pojedinim zapadnim medijima naišla na kritike.

U Westminstersku opatiju stigli prvi britanski političari

10:20 – Političari sa svih strana političkog spektra počeli su pristizati u Westminstersku opatiju. Među njima su britanski ministar vanjskih poslova James Cleverley i ministar financija Kwasi Kwarteng. Ovdje su i bivša prva ministrica Sjeverne Irske Arlene Foster, bivši zamjenik premijera Nick Clegg i član Parlamenta sir Ed Davey.

Stigli su i poslovni tajnik Jacob Rees-Mogg, bivši čelnik Konzervativne stranke William Hague i ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman.

Stigao je i Tom Parker Bowles, sin kraljeve supruge Camille, s članovima obitelji.

Politolog: ‘Svaki puta kada ode dugovječni vladar, ljudi osjećaju neizvjesnost i moraju se prilagoditi na novo vrijeme’

9:45 – Kraljica Elizabeta II. bila je više od simboličke figure te imala stvaran utjecaj u stvaranju jedinstva Ujedinjenog Kraljevstva, izjavio je politolog Dejan Jović gostujući na HRT-u. O utjecaju povijesnoj i političkoj važnosti britanske kraljice govorio je i povjesničar Tvrtko Jakovina koji smatra da su suzdražanost kraljice i njena predanost u protokolu velikim dijelom držali kraljevsku kuću na okupu.

Povjesničar Tvrtko Jakovina rekao je da nije očekivao da bi se u europskom kontekstu mogao dogoditi ovakav tip oproštaja od britanske kraljice Elizabete II. “Vidjeli smo takav tip oproštaja od nekih kraljeva u Aziji, kao npr. tajlandski monarh. Očito su ti obrasci u različitim dijelovima svijeta vrlo slični”, kazao je Jakovina. Istaknuo je da je kraljica Elizabeta II bila na čelu jedne vrlo važne države, a posebno u trenutku kada je došla na čelo države.

Prvi uzvanici ulaze u opatiju, među njima i neki političari

9:35 – U 8:00 sati otvorila su se vrata opatije i ljudi su počeli ulaziti. Dokle god pogled seže, u Londonu je normalan život obustavljen – samo autobusi prevoze ljude te policijske i sigurnosne timove na različite položaje. Grad će danas pokazati najbolje od sebe – nikakvi semafori i ulične barijere neće zaustaviti povorku.

Ispred opatije je pijesak – državna lafeta će se zaustaviti ovdje neposredno prije početka procesije u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu. Tisuće pripadnika oružanih snaga postrojit će se na ruti procesije, a BBC javlja da su u opatiju počeli dolaziti prvi uzvanici – ulaze kroz sjeverna vrata i predaleko su da bi se moglo vidjeti o koje me riječ iako se može potvrditi da su tu pripadnici svećenstva, časnici u odorama te neki političari.

Trudeau o kraljici: ‘Užasno će mi nedostajati’

Kanadski premijer Justin Trudeau govorio je za BBC Radio 4 o svom odnosu s pokojnom kraljicom. Trudeau je rekao da je kraljicu prvi put susreo prije više od 40 godina, kada je njegov otac Pierre bio kanadski vođa.

“Užasno će mi nedostajati, još uvijek zbrajam dojmove. Sam dolazak u London i nemogućnost da je vidim nešto je što me uhvatilo nespremnog. Odnos koji sam uspio produbiti s njom u proteklih sedam godina bio je izvanredan, mogao sam je izvještavati o onome što se događa u Kanadi, ali i voditi prave, duboke, promišljene razgovore o globalnim temama, bilo da je u pitanju situacija u Ukrajini, bilo da se radi o izazovima oko globalnog juga, klimatskim promjenama. Njezina promišljenost i perspektiva uvijek su bili od iznimne vrijednosti”, rekao je Trudeau.

Na pitanje hoće li Kanada i dalje biti kraljevstvo – s britanskim monarhom kao šefom države – za života njegove djece, on kaže: “Da, mislim da postoji izvanredna stabilnost u našem sustavu demokracije. Imamo izvanrednog generalnog guvernera koji utjelovljuje najbolje od Kanađana i imamo krunu koja nadzire, ponekad s ugodne udaljenosti, što se događa.”

Zatvoreno mjesto odavanja počasti kraljici u Westminster Hallu

Stotine tisuća ljudi koji su doputovali u London iz cijele Ujedinjene Kraljevine i svijeta mogli su odati počast kraljici od srijede navečer i tijekom vikenda. Mnogi od njih stajali su više od 10 sati u redu koji se protezao središtem Londona te ostali su razočarani informacijom da je red zatvoren za nove članove.

Drugi su se ipak pridružili redu u nadi da će moći ući u Westminster Hall bez narukvice, ali ih je policija odbila na ulazu u Victoria Tower Gardens pokraj Lambeth Bridgea, javlja BBC.

Četvero kraljičine djece bdijelo je za nju u petak navečer, a njezini unuci učinili su isto u subotu.

Stražari su stražarili u smjeni šest sati, mijenjajući se u intervalima od 20 minuta. Sada su vrata dvorane zatvorena, jer su u tijeku posljednje pripreme za jutrošnji državni sprovod.

Objavljeni detalji ispraćaja

Dvije tisuće gostiju, uključujući nekoliko stotina predsjednika, poglavara i monarha, nazočit će u ponedjeljak državnom ispraćaju kraljice Elizabete II. u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Pokopana će biti navečer u kapeli svetog Jurja pokraj dvorca Windsor. Državni pogreb kraljice Elizabete, jedan od najvećih logističkih izazova u britanskoj povijesti, održat će se u Westminsterskoj opatiji, a među 2000 gostiju su, između ostalih, japanski car Naruhito, francuski predsjednik Emmanuel Macron, američki predsjednik Joe Biden. Ondje će biti i hrvatski predsjednik Zoran Milanović sa suprugom.

Pogreb će osiguravati više od 10.000 policajaca iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva jer se uzduž pogrebne povorke očekuje rekordan broj ljudi. Zemlja će u ponedjeljak gotovo stati. Trgovine, uredi, restorani bit će zatvoreni. Ispraćaj će se moći gledati u stotinjak kina i u parkovima ne velikim monitorima. Poslijepodne, lijes kraljice Elizabete II. biti će odvezen u dvorac Windsor gdje će navečer biti pokopana u najužem krugu obitelji.

Procesija

U ponedjeljak ujutro će kraljičin lijes, koji je trenutno izložen u londonskoj palači Westminster, biti prevezen u Westminstersku opatiju gdje će biti održan državni pogreb. Procesija počinje u 11.35 sati po srednjoeuropskom vremenu. Lijes će biti položen na lafet koji će vući mornarički časnici, što je tradicija od pogreba kraljice Viktorije 1901.

Procesija iza lijesa koju će predvoditi Charles III. i članovi britanske kraljevske obitelji, stići će do vrata Westminsterske opatije nakon 17 minuta. Ispred lafeta hodat će 200 gajdaša i bubnjara Kraljevskog ratnog zrakoplovstva.

Državni pogreb

Iako će služba koju će održati opat David Hoyle početi u podne po srednjoeuropskom vremenu, opatija će biti otvorena tri sata ranije kako bi se ondje smjestilo 2000 uzvanika. Uz državnike, političare i monarhe, pogrebu će nazočiti i 200 ljudi koje je kraljica odlikovala u lipnju ove godine, u prvom redu zdravstveni djelatnici angažirani u pandemiji covida.

Propovijed će održati kanterberijski nadbiskup Justin Welby, nakon čega će u crkvi i cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu nastupiti dvije minute šutnje. Državni pogreb će završiti oko 13 sati nacionalnom himnom, posljednjim pozdravom trubom i tužaljkom koje će izvesti kraljičin gajdaš. Strani državnici potom će na prijem u organizaciji šefa diplomacije Jamesa Cleverlyja u sjedištu Anglikanske crkve – Church Houseu, odmah do opatije. Povorka s lijesom, pak, kreće Londonom do Hyde Parka, uz zvona Big Bena, a zatim će kovčeg pogrebnim kolima biti odvezen u Windsor, na jugoistok, tridesetak kilometara od glavnog grada.

Vjerska svečanost i pokop u Windsoru

Od 16 sati po srednjoeuropskom vremenu kreće nova procesija predvođena pripadnicima Kraljevske konjice koja će na putu prema dvorcu Windsor prijeći pet kilometara dug “Long Walk” (Dugu šetnicu). Kraljevska obitelj će se pridružiti procesiji prema kapeli svetog Jurja. Ondje će na vjerskoj službi biti 800 ljudi, uključujući članove kraljičina osoblja. U 20.30 sati kraljica će biti pokopana, u najužem obiteljskom krugu, u memorijalnoj kapeli njezina oca Georgea VI, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari