PLJUŠTE REAKCIJE

Pravobraniteljica reagirala na Milanovićevo ‘outanje’ Habijana: ‘Osuđujem to. Svojim izjavama mora biti primjer drugima’

Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

S obzirom na to da su ovom slučaju navedene ustavne kategorije dovedene u pitanje, pravobraniteljica je od Agencije za zaštitu osobnih podataka zatražila stručno mišljenje

Nakon izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je riječima o navodnoj seksualnoj orijentaciji ministra gospodarstva Damira Habijana dignuo buru u javnosti, oglasila se pravobraniteljica spolova Višnja Ljubičić.

“Seksualna orijentacija u domeni je nečije privatnosti i o njenom eventualnom javnom deklariranju odlučuje isključivo osoba o kojoj se radi. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova osuđuje iznošenje i komentiranje u javnom prostoru informacija o navodnoj seksualnoj orijentaciji druge osobe ili osoba ukoliko se sama osoba ili osobe prethodno nisu javno deklarirale o istoj i uz dodatan uvjet ukoliko iznošenje tih informacija nije u opravdanom osobitom javnom interesu.

Navedeno smatra dodatno značajnijim ukoliko te informacije iznose i komentiraju osobe koje obnašaju javne funkcije i koje bi svojim ponašanjem i komunikacijom trebale predstavljati odraz društvene odgovornosti, jer postavljaju standarde javne komunikacije i dužni/e su i svojim ponašanjem i svojim izjavama biti primjer drugima. U konkretnom slučaju ne samo da se navedenom neprimjerenom i proizvoljnom izjavom promiče opravdanost nepoštivanja nečijeg prava na privatnost i intimu, već se istom dodatno otvara prostor jačanju atmosfere nepovjerenja kod dijela građanstva u svezi sa ostvarenjem tog istog prava na privatnost, ali i ravnopravnost, koje jamče ne samo nacionalni, već i međunarodni pravni akti”, poručuju iz Ureda pravobraniteljice.

Zatraženo stručno mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka

Pravobraniteljica je ukazala i na činjenicu da je značajan dio javnosti i medija osudio navedeni čin zbog njegovih učinaka koji prekoračuju političke granice te grubo zalaze u sferu obiteljskog života.

Navodi se da Ustav Republike Hrvatske u čl.35. svakome jamči štovanje i pravnu zaštitu osobnog i obiteljskog života te dostojanstva. U čl.37. Ustav svakome jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka.

S obzirom na to da su ovom slučaju navedene ustavne kategorije dovedene u pitanje, pravobraniteljica je od Agencije za zaštitu osobnih podataka zatražila stručno mišljenje iz aspekta zaštite osobnih podataka koje je ista dužna dati, u pravilu, najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari