PRECIZNO MJERENJE: Čekaju li nas viši računi za struju zbog pametnih brojila?

Foto: Ilustracija (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Stručnjak tvrdi: HEP-ov novi sustav donijet će velike promjene

Pametna brojila rade na principu mjerenja snage i jalove energije te omogućavaju novi obračun potrošnje energije koji se temelji na stvarnoj, a ne procijenjenoj potrošnji

HEP planira sprovesti digitalizaciju kroz idućih deset godina. Naime, sva postojeća brojila zamijenit će pametnim brojilima s daljinskim očitovanjem.

To je prvi korak u uspostavljanju pametne energetske mreže na razini Europske unije, a cilj je racionalni pristup proizvodnji, potrošnji i distribuciji električne energije.

Za sada ovako brojilo ima stotinjak tisuća potrošača, a raspisan je natječaj za još 120.000 novih uređaja. Prema HEP-ovom planu, velikim potrošačima sa zakupljenom snagom većom od 20 kW brojila se trebaju zamijeniti do 1. listopada 2020. godine, svim poduzetnicima s priključnom snagom do 20 kW do listopada 2025. godine, dok će sva kućanstva pametna brojila dobiti do 2030. godine.

Pametna brojila rade na principu mjerenja snage i jalove energije te omogućavaju novi obračun potrošnje energije koji se temelji na stvarnoj, a ne procijenjenoj potrošnji. Što znači da bi potrošači umjesto akontacija koje plaćaju na temelju procijenjene potrošnje iz prethodnog razdoblja, trebali plaćati račune koji će sadržavati precizno izmjerenu potrošnju.

Iako bi prema tome računi trebali biti niži jer se više ne bi trebala plaćati usluga očitanja, savjetnik za energetiku udruge Splitski potrošač Nenad Kurtović očekuje obrnutu situaciju.

“Novo brojilo odmah će ustanoviti da je angažirana veća snaga i HEP će tražiti da se to plati. Poseban je to problem za one koji prelaze 20 kilovata i ulaze u viši tarifni razred”, pojašnjava Kurtović i dodaje da potrošači neće imati pristup novim brojilima pa stoga neće moći sami očitati, prijaviti kvar.

Drugim riječima, precizno mjerenje snage neizbježno će dovesti do viših računa zato što sadašnja brojila ne mogu registrirati probijanje limita pa se korištenje kilovata nije naplaćivalo, upozorava Nenad Kurtović, savjetnik za energetiku udruge Splitski potrošač.

Prednost ovakvih brojila je kvalitetnije upravljanje potrošnjom energije, odnosno u danima kada potrošač ne boravi u stanu, brojilo se prebacuje na jeftiniji tarifni model.

Uz praćenje i optimiziranje potrošnje, ova brojila će mjeriti korištenu snagu. Na primjer, ako je korisnik s priključnom snagom do 12 kilovata (kW) u određenom kraćem razdoblju angažirao snagu veću od te razine zbog korištenja jačih trošila, HEP ODS će ga obavijestiti o tom prekoračenju i tražiti od njega da dokupi veću snagu ili ugradi limitator.

Dinamika ugradnje pametnih brojila kućanstvima bit će ista u svim distribucijskim područjima i ovisit će o obvezi redovnog ovjeravanja brojila, javljaju iz HEP-a.

Dodaju da planiraju potrošiti 1,32 milijarde kuna na zamjenu starih brojila prema desetgodišnjem planu razvoja distribucijske mreže od 2018. do 2027. godine, piše T-portal.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views