PREDATOR STIGAO U JADRAN! Ribari u strahu od ubojice ribljeg fonda

U Baćini u moru otkriven je riblji ubojica Mnemiopsis leidyi koji je uništio ribarstvo u Crnom moru. Brzo se razmnožava i to samooplodnjom, jede riblju hranu i jajašca. Može napraviti ogromnu štetu ribljem fondu

Uz Istočnu obalu Jadrana južnije od Kvarnerskog zaljeva prvi put je uočena ova opasna životinja. Naime, riječ je o organizmu koji inače živi u Atlanskom oceanu, a pronađena je i u Crnom moru 80-ih godina gdje je napravila ogromnu štetu ribljem fodnu, piše Slobodna Dalmacija.

Organizam se brzo razmnožava gdje jedna jedinka može izbaciti više od dvije tisuće oplođenih jajašaca. Hrani se ribljom hranom i ribljim jajima, pa nakon određenog vremena ribama ponestane hrane.

Poznato je da se iz Crnog mora širila na Sredozemlje, sa istočnog na zapadni dio, napravila je i veliku štetu u Kaspijskom jezeru iako je slatkovodno gdje pokazuje veliku mogućnost prilagodbe.

Pronađena je u Jadranskom moru u Tršćanskom zaljevu. Zamijećena je u velikim količinama na sjevernom Jadranu. Iz Rovinjskog Instituta navode da zadaje velike probleme ribarima, ovog ljeta su ulovili 30 posto ribe a ostatak je Mnemiopsis leidyi.

U Baćini je pronađena u pločanskome akvatoriju, čiji su djelatnici odma izašli na teren i uvjerili se da je riječ o Mnemiopsis leidyi ubojici ribljeg fonda.

Djelatnici Instituta za more i priobalje naglašavaju da prate kretanje Mnemiopsisa i bilježe razmnožavanje koje je inače samooplodnja. Potreban su sredstva kako se ne bi opustošio riblji fond u Jadranskom moru, piše Slobodna Dalmacija.

Vijesti.hr
Foto: screenshot YouTube

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari