Predsjednica Grabar-Kitarović povjerila mandat za sastav nove Vlade Tihomiru Oreškoviću!

Nakon što je Tihomir Orešković predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović predočio potpise 78 zastupnika ona mu je dala mandat za sastavljanje Vlade. Predsjednica je konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora sazvala za ponedjeljak 28. prosinca

Ključni događaji

18:36 Predsjednica Grabar-Kitarović povjerila mandat za sastav nove Vlade Tihomiru Oreškoviću!
17:44 Pusić: ‘Tko god sastavi vladu nakon ovoga imat će velik problem s legitimitetom’
17:40 Tihomir Orešković stigao je na Pantovčak u pratnji Petrova i Karamarka
17:06 HDZ s Mostom i njihovim zajedničkim kandidatom Tihomirom Oreškovićem dolaze kod predsjednice
17:02 Milanović neće doći na konzultacije, umjesto njega stiže Vesna Pusić
16:59 Bandić potvrdio da je ime mandatara znao još u utorak!
15:48 Stigla i službena objava: novi mandatar je Tihomir Orešković

18:36
Predsjednica Grabar-Kitarović povjerila mandat za sastav nove Vlade Tihomiru Oreškoviću!

Nakon što je Tihomir Orešković predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović predočio potpise 78 zastupnika ona mu je dala mandat za sastavljanje Vlade.

“Dovršila sam peti i posljednji krug konzultacija. Na samom kraju procesa Tihomir Orešković uvjerio me kako uživa povjerenje 78 zastupnika Hrvatskog sabora koje mi je javno i pred vama predao. Stoga mu u skladu s ustavnim ovlastima povjeravam mandat za sastav nove trinaeste po redu vlade republike Hrvatske”, izjavila je predsjednica u svom obraćanju.

Predsjednica je konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora sazvala za ponedjeljak 28. prosinca.

Novi mandatar Tihomir Orešković zahvalio se Domoljubnoj koaliciji, Mostu i predsjednici Republike Hrvatske.

“Uložit ću sve svoje znanje i trud da formiramo kvalitetnu Vladu. Pozivam parlamentarnu većinu i opoziciju da nam se pridruži. Nemam sto dana, a to niti ne tražim”, rekao je Orešković.

“Ovdje smo mi svi da služimo hrvatskim građanima i da zajedno gradimo bolje sutra”, dodao je.

17:44
Pusić: ‘Tko god sastavi vladu nakon ovoga imat će velik problem s legitimitetom’

“Ne znam je li ovo kraj utakmice jer dosad nitko nije pokazao 76 potpisa. Ovo što je jučer bilo – jedini znak je bila činjenica što su Petrov i Karamarko došli zajedno. Naš je stav, i moj osobni da je nakon ove nedopustive situacije kroz koje smo prošli zadnji mjesec i pol je da bi Hrvatska trebala na nove izbore jer tko god sastavi vladu i parlamentarnu većinu na ovaj način imat će veliki problem s legitimitetom”, izjavila je Vesna Pusić novinarima čim je stigla na Pantovčak.

“To trebaju biti potpisi za mandatara kojeg su odabrali, a ne potpisi koji su dani za Božu Petrova ili Tomislava Karamarka, odrezana glava papira i prešaltana na nekog drugog”, dodaje Pusić.

17:40
Tihomir Orešković stigao je na Pantovčak u pratnji Petrova i Karamarka

Tihomir Orešković sa čelnicima Domoljubne koalicije i Mosta stigao je u 17,40 sati na Pantovčak gdje će mu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dati mandat za sastavljanje Vlade ako dokaže da za to ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika.

Prema Ustavu, predsjednica Republike, naime, dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Orešković tako treba predsjednici Grabar Kitarović s najmanje 76 potpisa dokazati kako ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar za sastavljanje Vlade.

17:06
HDZ s Mostom i njihovim zajedničkim kandidatom Tihomirom Oreškovićem dolaze kod predsjednice

HDZ je objavio na Twitteru da će s Mostom i njihovim zajedničkim kandidatom Tihomirom Oreškovićem doći na sastanak kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u 17.30 sati te će joj donijeti 78 prikupljenih potpisa.

17:02
Milanović neće doći na konzultacije, umjesto njega stiže Vesna Pusić

Premijer Zoran Milanović ipak neće doći na konzultacije, već će umjesto njega ići Vesna Pusić.

16:59
Bandić potvrdio da je ime mandatara znao još u utorak!

Milan Bandić isprve se pravio da ne zna tko je mandatar, a onda je potvrdio da je ime mandatara znao još u utorak kad je i dao potpis Domoljubnoj koaliciji i Mostu.
“Ne znam, ali mislim da se zove Orešković”, kazao je Bandić.

16:44
Gordana Rusak: ‘Iz medija smo vidjeli ime Tihomira Oreškovića’

Gordana Rusak kazala je nakon konzultacija: ”Nitko nas nije kontaktirao, ne možemo bjanko dati potpise. Iz medija smo vidjeli ime Tihomira Oreškovića”, dok je Irena Petrijevčanin Vuksanović kazala kako će HRID biti u opoziciji.

15:48
Stigla i službena objava: novi mandatar je Tihomir Orešković

Nešto prije 16 sati, službeno je objavljeno kako će mjesto mandatara zauzeti Tihomir Orešković! Potpredsjednici će biti stranački ljudi.

“Priča još nije završena, broj ministarstava će vjerojatno biti manji, no u idućih mjesec dana će se sve stvari iskristalizirati”, poručio je Božo Petrov.

“On je vrhunski profesionalac”, dodao je Karamarko. “Naši razgovori teku dalje, složili smo se i dogovorili da je stručnost bitna. nemamo vremena za eksperimente i loše odluke. Imamo reformski put”, dodao je.

“Nama je prioritet da je premijer nestranačka stručna osoba. Vjerujemo da će znati odabrati svoj tim”, dodao je Petrov.

“Mi smo relativni pobjednici i sad smo pobjednici, no što to znači ako ne odbacimo egoizme i ako ne pokrenemo gospodarstvo. Netko je rekao da bi netko iz naših redova trebao biti mandatar, no to nije bitno. Nismo bitni Petrov i ja, bitno je da prestanimo navlačiti narod. Kad vidite CV gospodina Oreškovića, gledat ćete ga s respektom”, poručio je Tomislav Karamarko.

Petrov je zadovoljan što je za mandatara prihvaćena nestranačka stručna osoba, a na pitanje koliko je vremena Orešković imao da donesu odluku hoće li prihvatiti funkciju premijera odgovorio je kako je HDZ već prije nekoliko mjeseci kontaktirao s Oreškovićem nudeći mu sudjelovanje u budućoj Vladi.

Petrov je također potvrdio da je Orešković za mandatara utvrđen na prijedlog Domoljubne koalicije.

“Stvari će se ubuduće riješavati konsenzusom, kao što smo došli do imena mandatara, tako će biti i s drugim pozicijama. Glavni kriterij za taj odabir, bit će stručnost”, dodao je Petrov.

“Orešković je prije par mjeseci bio upoznat da će vjerojatno biti odlučivati u budućoj vladi. On je bio psihološki pripremljen za neki od poslova koje bi obavljao u idućoj vladi”.

15:40
Petoro ‘manjinaca’ ne želi se još izjasniti o podršci mandataru Domoljubne koalicije i Mosta

Petoro zastupnika nacionalnih manjina po završetku petog kruga konzultacija na Pantovčaku izjasnilo se u srijedu poslijepodne da još uvijek nemaju stajalište hoće li podržati mandatara Vlade kojega bi tijekom poslijepodneva predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović trebali predstaviti Most i Domoljubna koalicija.

Kod hrvatske predsjednice zajedno su bili SDSS-ovci Mile Horvat i Milorad Pupovac, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, romske Veljko Kajatazi, mađarske Šandor Juhas, te češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari