PREGRŠT MEDALJA: Riječanin Ivan Sinčić član ekipe hrvatskih srednjoškolaca koja je briljirala na matematičkoj olimpijadi u Vilniusu

Na olimpijadi je sudjelovalo 66 učenika iz 11 srednjoeuropskih država, Austrije, Bjelorusije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske

 

Na upravo završenoj 11. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Vilniusu, u Litvi, hrvatski srednjoškolci osvojili su jednu zlatnu i četiri brončane medalje, dok je na ekipnom dijelu natjecanja Hrvatska bila četvrta u konkurenciji 11 država, dijeleći mjesto s ekipom Bjelorusije.

Na olimpijadi je sudjelovalo 66 učenika iz 11 srednjoeuropskih država, Austrije, Bjelorusije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske.

Hrvatsku su u Vilnisu predstavljali Ivan Sinčić (Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka), Tea Arvaj (III. gimnazija, Osijek), Aleksandra-Saša Božović (Prva gimnazija, Varaždin), Noel Lakić (Gimnazija Franje Petrića, Zadar), Luka Šimek (XV. gimnazija, Zagreb) i Tadej Petar Tukara (XV. gimnazija, Zagreb). Voditelji ekipe su Matija Bašić i Ivan Kokan.

Put na olimpijadu kao i pripreme organizira Hrvatsko matematičko društvo, a financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.

U pojedinačnom dijelu natjecanja, Tadej Petar Tukara osvojio je zlatnu medalju, što je četvrta godina zaredom da je jedan od hrvatskih natjecatelja postigao tako izniman rezultat na tome natjecanju, priopćilo je Hrvatsko matematičko društvo.

Uz Tadejevu zlatnu medalju, predstavljajući Hrvatsku brončane su medalje osvojili Noel Lakić, Luka Šimek, Ivan Sinčić i Aleksandra-Saša Božović.

Na ekipnom dijelu natjecanja Hrvatska je bila četvrta u konkurenciji 11 država, dijeleći mjesto s ekipom Bjelorusije. Na prvom je mjestu Poljska s istim brojem bodova kao i drugoplasirana Slovenija, a na trećem Mađarska, sa samo jednim bodom prednosti pred hrvatskom i bjeloruskom ekipom.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari