VATROGASCI PROTIV LAMPIONA: „Ne želimo da se u prirodu pusti vatra kada haraju požari“

Profesionalni vatrogasci udruzi ‘Veliko srce kornatsko’ poručuju: ‘Puštajmo balone, a ne lampione’

Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske uz poruku “Puštajmo balone, a ne lampione” zatražila je putem medija od DVD-a Vodice i udruge “Veliko srce kornatsko” i njihovog predsjednika Ante Sladoljeva da odustanu u nedjelju od akcije puštanja u zrak zapaljenih lampiona u spomen na pogibiju 12 vatrogasaca na Kornatu prije deset godina, poručivši kako “nam zbog obilježavanja jedne tragedije ne trebaju nove”.

Organizatori akcije žele prodavati lampione koji bi se puštali u zrak u znak sjećanja na poginule heroje kornatske tragedije iz 2007. godine i to za humanitarnu namjenu, za Dječju bolnicu u Zagrebu. Zbog plemenite akcije i pijeteta prema poginulima nitko, kaže predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković, ne želi organizatorima reći “da je to opasno” i da moraju odustati, baciti nabavljene lampione i kupiti balone.

Franković kaže da su na vrijeme predlagali balone, ali da u DVD Vodice “inzistiraju da se sada u srcu požarne sezone pusti u zrak tri tisuće lampiona”.

“Oni dakle insistiraju da se u prirodu pusti vatra u vrijeme kada požari u Dalmaciji rade ogromnu štetu, a vatrogasci iz cijele Hrvatske daju zadnje atome snage da bi ugasili i zadnji plamen. Zato apeliram na svijest ljudi da doniraju za bolnicu, neka budu humani prema potrebitima u zajednici, u znak sjećanja na najveću vatrogasnu tragediju i stradale vatrogasce, ali kao profesionalni vatrogasac ne samo da ne mogu kupiti lampion, već ću inzistirati da se usvoji naš zahtjev da se zakonski ili s nekim pravilnikom zabrani posvuda u Hrvatskoj puštanje lampiona u prirodu, i ljeti i zimi”, rekao je Franković za Hinu.

Udruga profesionalnih vatrogasaca je ranije uputila prijedlog MUP-u da se donese pravilnik o zabrani distribucije lampiona, dakle bilo kakva njihova prodaja, kao i puštanje u zrak, ali im je iz Ministarstva stigao odgovor da takve odluke nisu u nadležnosti MUP-a.

Dvije najveće profesionalne vatrogasne postrojbe, one u Zagrebu i Splitu, također su protiv te akcije, ustvrdio je Franković, dodajući kako je jedino Kontrola zračne plovidbe udruzi “Veliko srce kornatsko” odobrila akciju, kao i DVD Vodice, s predsjednikom Sladoljevim.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari