GDJE ŽIVI PLENKOVIĆ?

Video | Premijer: ‘Hrvatska je među 15 najrazvijenijih zemalja svijeta’. Kako?! Ekipa RTL-a ‘kopala’ da pronađe dokaz, ali…

Ako ste dosad sumnjali – sada je službeno. Hrvatska je u top 15 najrazvijenijih zemalja – jučer je potvrdio premijer Plenković

Sinoć ste možda otišli spavati u zemlji koja je po osobnoj potrošnji među najsiromašnijima u Europskoj Uniji, u kojoj su plaće među najnižima u Europi, u kojoj je 19 posto građana u riziku od siromaštva. Zemlji u kojoj je korupcija svakodnevni problem, u kojoj se zapošljava preko veze, i iz koje ljudi odlaze jer ne žele raditi za nikakve plaće.

Ali zato ste se danas probudili u jednoj od 15 najrazvijenijih zemalja. Tako je barem sinoć u Karlovcu izjavio premijer Andrej Plenković.

A kako smo odgojeni da uvijek vjerujemo da naš vođa govori istinu: Naša ekipa cijeli je dan proučavala Eurostatove tablice, grafikone, statistike plaće i BDP-ove – sve u nadi da je naš premijer u pravu.

Ipak, u jednoj od najrazvijenijih zemalja – teško se živi

Ako ste dosad sumnjali – sada je službeno. Hrvatska je u top 15 najrazvijenijih zemalja – jučer je potvrdio premijer Plenković. A predviđanja za budućnost još su bolja – HDZ će podignuti standard, a obitelji će vagati isplati li im se uopće odlaziti iz Hrvatske. Ipak u jednoj od najrazvijenijih zemalja – teško se živi.

„Niti meso više toliko ne jedem, riba je isto skupa užasno“, govori Tatjana Karahanjan iz Zagreba.

„Odrekla sam se puno stvari kad idem u dućan i svaki put padnem u nesvijest kada dođem doma i vidim račun”, kazala je Đurđa Rosandić iz Zagreba.

Tragom premijerove izjave – mi smo krenuli u istragu. Gdje je to i po čemu Hrvatska najrazvijenija. BDP – ne. Tu smo u Europi pri dnu. Po BDP-u najbolji je Luksemburg. A ispred nas je još 26 država, među njima Švicarci, Austrijanci, Slovenci i Mađari. A možda je premijer mislio na kupovnu moć Hrvata.

“Ono što je zanimljivo kod BDP-a per capita, koji bi trebao pokazivati razvijenost zemlje najbolje, mi smo recimo prošle godine među mjerilima pretekli Grču pa tako nismo najgori, sad je najgora Grčka ali male su to razlike”, ekonomist i član Nadzornog odbora UGP-a Boris Podobnik.

Ni ovdje nema Hrvatske….

Znači, malo smo bolji, ali i dalje jako siromašni, na 72% smo kupovne moći u odnosu na prosjek Europe. Nije BDP, nije kupovna moć Hrvata, pa smo pomislili kako je Plenković sigurno mislio na naše plaće. Finska, Njemačka, Slovenija, Grčka, Češka, Poljska. Ne. Ni ovdje nema Hrvatske. Po plaćama smo među najslabijima.

“Što je rekao, vjerojatno ne zna ni on. Mi smo istina 25. u Europi po razvijenosti – to nije neki rezultat od 28. Iza nas je Bugarska, Rumunjska i Slovačka. A ispred nas su svi. Jedino gdje smo prvi per capita je u pijenju vina, eto”, kazao je predsjednik NS Reformisti Radimir Čačić.

Našu istragu proširili smo i na svjetske razmjere – ali ništa. Nigdje Hrvatske ni tu. Kupovna moć Hrvata je tek na 51. mjestu. Istina lani smo imali drugi najveći rast BDP-a u Europi, odmah iza Irske. Ali nije premijer ni na to mislio. Možda je na isto ono što je rekao u prosincu.

“Mi smo u klubu zemalja koje su u isto vrijeme u NATO-u, Europskoj Uniji, Schengenu i Eurozoni, međutim tu se više ne radi o elitnom klubu, to je nekada bio elitni klub. Mi smo u toj skupini, ali definitivno ne zato što smo među najboljima. TU ima vrlo korumpiranih zemalja i izrazito korumpiranih kao što smo mi i Grci. Dakle, šaroliko društvo”, govori Podobnik.

Ahaaaa, mi smo u elitnom klubu Schengena i eurozone. Riječ je o predizbornoj retorici koja dobro zvuči – smatra Krešimir Macan.

“Jučer je govorio na skupu HDZ-ovaca…to dobro zvuči, klub 15 najelitnijih….on ne misli da smo se puno pomakli u standardu ali obećaje taj standard ako nastave, jer su stvorili sve preduvjete za to”, kazao je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.

Sjećate se kako su se svi rugali bivšoj predsjednici kada je rekla da ćemo biti među najrazvijenijim zemljama na svijetu? Premijer danas kaže da smo već tamo, a ne ruga se nitko.

Samo da prije izbora Finska ne uđe u NATO – jer, onda smo tek 16. najbolji, izvještava Darinka Trgo za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari