OBJAŠNJAVA FRA PAVIČIĆ

Danas je Čista srijeda ili Pepelnica. Znate li zašto korizma počinje uvijek u srijedu?

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Karneval je završio, gotovo je s maškarama i veseljem, sljedećih 40 dana vrijeme je korizma, a danas je Pepelnica ili Čista srijeda – prvi dan korizme

“Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti”, riječi su kojima na svaki blagdan Pepelnice svećenik po glavi posipa vjernike. To posipanje označava pokoru i spremnost za novi život te podsjeća čovjeka na njegovu smrtnost i prolaznost. Također dok se pepeo posipa svećenik može govoriti i riječi: “Obratite se i vjerujte evanđelju”.

Svećenici nanose pepeo vjernicima na glavu, dobiveno spaljivanjem blagoslovljenih maslinovih ili palminih grančica od prethodne Cvjetnice.

Posipanje pepelom označava čovjekovo obraćenje, kaže nam fra Zvonimir Pavičić, župnik župe Međugorje. Čovjek ne želi više živjeti u ništavilu grijeha, nego u punini Božje ljubavi.

“Posipanjem pepelom praksa je koja seže u Stari zavjet. Posuti se pepelom znači priznati svoj grijeh pred Bogom. I ne samo priznati svoj grijeh, nego priznati ništavilo grijeha, a samim time i svoju ništavost dok smo u grijehu. Kako je pepeo simbol ništavila, tako i raskajani grješnik na neki način sudi sam sebi uviđajući da je na putu u ništavilo kada ga obuzme grijeh. No svjestan Božjega milosrđa i praštanja posipa se pepelom, priznaje svoj grijeh pred Bogom, obraća se sa svoga lošega puta”. objašnjava nam fra Pavičić.

Pepelnica uvijek pada u srijedu, a kako je riječ o pozivu na unutrašnje čišćenje, zato se i naziva Čistom srijedom. Pitali smo fra Zvonimira Pavičića zašto početak korizme uvijek pada na srijedu, na najobičniji dan u tjednu, a ne na nedjelju?

“To je vrijeme posta pred najveću svetkovinu – Uskrs. U tradiciji Crkve nedjeljom se ne posti. Da bi se nadomjestio broj od četrdeset dana dodaju se još ta četiri dana prije Prve korizmene nedjelje, tako da korizma započinje u srijedu”, kaže je Pavičić.

Taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijedanim postom i nemrsom.

“Po crkvenim propisima, postiti znači imati jedan cjelovit obrok u danu , najesti se do sitosti i dva manja obroka. Nemrs podrazumijeva nejedenje mesa. dakle, kad je post i nemrs, ne jedemo meso i manje jedemo nego obično. Ovdje treba napomenuti da je u našem narodu običaj da se na dan posta i nemrsa, a to su Čista srijeda i Veliki petak ne je meso, ali ni mliječni proizvodi. Također je negdje hvalevrijedan običaj da se te dane posti o kruhu i vodi”, zaključio je Pavičić, a prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari