JASNA PODRŠKA UKRAJINI

Premijeri Slovenije, Poljske i Češke stigli u posjet Kijevu i Zelenskom – unatoč paljbi Rusije

Izvor: YouTube /Screenshot

Državnici triju članica NATO-a i EU-a u Kijev stižu u trenucima dok je glavni grad Ukrajine pod sve gorim udarima agresorske vojske Rusije

Predsjednici vlada Slovenije, Poljske i Češke danas su u službenom posjetu Kijevu, glavom gradu Ukrajine, kako je ranije objavila na svojim službenim stranicama Vlada Republike Slovenije.

Janez JanšaMateusz Morawiecki i Petr Fiala susrest će se s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom. Osim slovenske vlade, vijest je na svojim stranicama objavila i Vlada Poljske.

Trojica ministara putuju direktno u Kijev, u kojem zadnjih dana čak i civili sve češće ginu od eksplozija granatatiranja vojske Ruske Federacije, kao predstavnici Europskog vijeća i nakon konzultacija s predsjednikom EV Charlesom Michelom, te predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

“Svrha posjeta je potvrditi potpunu podršku Europske unije suverenitetu i neovisnosti Ukrajine. Cilj posjeta je predstaviti široki paket podrške Ukrajini i Ukrajincima”, navode vlade Poljske i Slovenije na svojim stranicama.

Dodaje se da je o posjetu obaviještena međunarodna zajednica, između ostalih i UN. U delegaciji će biti i zamjenik predsjednika Vlade Poljske Jaroslaw Kaczyński.

Kojim putem predsjednici vlada triju članica EU-a i NATO-a planiraju doputovati u Kijev, ne navodi se u priopćenjima, ali se iz agencijskih vijesti naknadno doznaje da su otputovali vlakom, te da su u Kijev stigli već u 8 sati ujutro, kako javlja Polsat News.

Niz zapadnih agencija ističe i to da trojica državnika u posjet predsjedniku Ukrajine Zelenskom i premijeru Šmihalu putuju “usred teških borbi oko Kijeva” između ukrajinskih branitelja i trupa vojske Ruske Federacije u napadu na tu zemlju po naredbi Vladimira Putina od 24. veljače.

Navodi se, usto, da se Kijev danas praktično probudio uz niz žestokih eksplozija. Posjet Janše, Morawieczkog i Fiale stoga bi trebao biti od izrazitog političkog značaja na mnoštvu razina.

Ovakav posjet zemlji čiji je glavni grad pod direktnim udarom agresije strane vojske, nije i jedini u Europi od početka 21. stoljeća. Vrlo slično dogodilo se i 2008. kada je tadašnji predsjednik Poljske Lech Kaczynski s kolegama iz Litve Valkdasom Adamkusom, Ukrajine Viktorom Juščenkom i Toomasom Hendrikom Ilvesom, te premijerom Latvije Ivarsom Godmanisom putovao u Tbilisi.

Tada je bila riječ o podršci Gruziji koja je trpjela napad također Putinove Rusije koja se vojno probila skoro do samog Tbilisija. Posjet 12. kolovoza 2008. označio je zadnji dan kratkotrajnih borbi, ali uz mnoštvo žrtava, za RTL piše Sergej Županić.

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari