ZA 40 GODINA RADA

PRIČA IZ HRVATSKE Zaposlio se na pola radnog vremena pa mu smanjili mirovinu za 400 kn

Ilustracija (Riportal)

Država je i uvela rad na pola radnog vremena za umirovljenike kako bi se, uz male mirovine, mogli lakše uzdržavati

Penzioner M.M odlučio je nakon odlaska u mirovinu sa 60 godina života i 41 godinom staža uzeti posao na pola radnog vremena. Hrvatska mirovina mu iznosi svega 2.460 kuna, a uz to prima i slovensku mirovinu od 66 eura jer je nešto manje od pet godina radio i preko granice.

Uzeli mu i Hrvati i Slovenci

Ispostavilo se da je zapošljavanje na svega četiri sata dnevno za ovog umirovljenik skup sport jer mu je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uzeo 400 kuna. Slovenci su mu također odlučili uskratiti mirovinu pa će sada dobivati čak 900 kuna manje.

“Dobio sam rješenje u kojem se navodi iznos mirovine i odmah umanjenje mirovine za 400 kuna, jer sam se zaposlio kao umirovljenik na četiri sata, što je nelogično jer poslodavac plaća doprinose na ta četiri sata”.

“Uz to sam dobio rješenje od Slovenaca, koji mi daju 66 eura za tih nešto manje od pet godina staža, ali dodatno rješenje koje kaže da neću dobivati njihovu mirovinu jer sam se dodatno zaposlio. Evo to je stvarnost današnjeg umirovljenika”, kazao je ogorčeni umirovljenik za Mirovina.hr.

Najniža mirovina 

Država je i uvela rad na pola radnog vremena za umirovljenike kako bi se, uz male mirovine s kojima ponekad i jedva krpaju kraj s krajem, mogli lakše uzdržavati. Prosječna zarada umirovljenika koji radi na pola radnog vremena iznosi manje od 2.000 kuna.

Ovo pravo mogu iskoristiti i prijevremeni i starosni umirovljenici, ali ne i ako im je određena najniža mirovina.

Osobama s najnižim mirovinama za vrijeme zaposlenja ne pripada najniža mirovina, nego penzija određena prema plaći i stažu. Najniža mirovina se ponovno može odrediti tek nakon prestanka zaposlenja. U Hrvatskoj ima oko 263.000 umirovljenik s najmanjim mirovinama, a njihova primanja u prosjeku iznose 1.693 kune.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari