MUČENJE ŽIVOTINJE?

Priča o nesretnom tigru na trajektu dobila nastavak: ”Nije spašen već kupljen iz hira u Češkoj!”

Foto: Facebook/ Prometne zgode i nezgode

Nevjerojatna priča o tigru na trajektu dobiva nastavak. Državni inspektorat potvrdio je da je u tijeku inspekcijski nadzor na otoku Hvaru i u Križevcima. Iz udruge Prijatelji životinja pak tvrde da su prije tri godine prijavili gospodarstvo na Hvaru na kojem je tigar, s ostalim životinjama, živio u neodgovarajućim nastambama. 

Prizor tigra Simbe teškog 250 kilograma na trajektu u kavezu prekrivenom ceradom šokirao je ljubitelje životinja. Iz Jadrolinije su priopćili da nije bio prijavljen prijevoz životinje već osobnog vozila s prikolicom. No divlje zvijeri se tako ne smiju voziti, kažu u zagrebačkom Zoološkom vrtu gdje se nalazi jedini kombi za takav prijevoz u Hrvatskoj, pišu Vijesti.hr

“Prijevozno sredstvo za transport divljih životinja mora imati posebno obložene stjenke, sigurnosne uvjete, mogućnost dezinfekcije, klimatizirani prostor kojeg uvijek možete nadzirati i posebne sigurnosne brave i sve ono drugo da se ne dogodi da životinja pobjegne” kazao je ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba Damir Skok.

Prijevoz divlje životinje nije šala – papiri se znaju pripremati mjesecima.

“Da bi mogli obavljati prijevoz životinja moramo imati educirano osoblje, nekoliko naših timaritelja posjeduje certifikate za pratitelje i vozače”, pojasnila je administratorica Zoološkog vrta Mirela Kalit.

O tome čiji je tigar, kamo ga vode i zašto – stigle su oprečne informacije. Danas Državni inspektorat potvrđuje – inspekcije i na otoku Hvaru i u Križevcima provode nadzor:

DRŽAVNI INSPEKTORAT O TIGRU: “(…) vlasnik (je) prevozio mužjaka tigra starog tri (3) godine za kojega posjeduje dokaz zakonitog podrijetla jedinke. Naime vlasnik životinje posjeduje EU potvrdu koju je izdalo CITES nadležno tijelo Republike Slovačke, a koji se odnosi na živu jedinku sibirskog tigra, rođenu u uzgoju 1. svibnja 2018. i označenu mikročipom.”

Tigar je završio kod uzgajivača tih životinja koji drži najveće takvo uzgajalište u ovom dijelu Europe, u Križevcima, odakle i dolaze ove snimke Simbe s drugim tigrovima. Uzgajivač Zlatko Budin kratko nam je telefonom rekao da o slučaju ne želi davati izjave. A tigar je prEuzet od vlasnika privatnog zoološkog vrta iznad grada Hvara koji tvrdi da ga je spasio:

Prijatelj Simba koji je bio privremeno zbrinut kod nas u zoološkom vrtu je otišao s otoka, te je nastavio svoj život u službenom resortu za divlje životinje u kojem će imati još kvalitetniju skrb i uvjete za život.

Iz udruge Prijatelji životinja tvrde da tigar nije spašen već kupljen u Češkoj. Vlasnika tog privatnog zoološkog vrta prije tri godine prijavili su Veterinarskoj inspekciji.

“Mi smo upravo upozorili na taj neregistrirani zoološki vrt na Hvaru prema dojavama građana, tamo je situacija katastrofalna, bila je tada, a s obzirom na to da je inspekcija napisala da je sve u redu, sada je još i gora”, tvrdi predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Ističu da je riječ o zatočeništvu – i da Hrvatska nema nikakvu zakonsku regulativu trgovine egzotičnim životinjama te da će bez prave regulative, ovakvi prizori biti sve češći.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari