BOŽO KOVAČEVIĆ

Video | ‘Prigožinov pilot jučer se nije pojavio na poslu. Ovo je 99,99% akcija ruskih vlasti’

‘Kada je Rusija u pitanju ne treba isključiti ni najnevjerojatnije scenarije. Jedan od tih scenarija bila je pobuna Prigožinova i što je još nevjerojatnije sporazum s Putinom. Nema organizirane države u kojoj vlast postiže nagodbe s onima koji su poduzeli oružanu pobunu i pritom poubijali vojnike. I u ovom govoru je govorio da glavnu opasnost predstavljaju neprijatelji iznutra- jasno je po to može podvesti Prigožin i njegove postrojbe”‘, rekao je Božo Kovačević u RTL-u Danas

Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi gostovao je u RTL-u Danas gdje je u studiju komentirao vijesti o smrti Jevgenija Prigožina.

Je li ovo i za vas bilo očekivano?

“Za mene kao i za sve analitičare ruskih prilika koje pratim to je bilo očekivano. Čini se da samo Prigožin nije očekivao tako iznenadan kraj. Jer da je, vjerojatno ne bi sebi dopustio da se koristi avionima u ruskom zračnom prostoru gdje sigurnost tih aviona ovisi isključivo o ruskim vlastima. Ovo je ruski potpis, uvjeren sam. Premda treba ostaviti mogućnost neke diverzije. Posljednjih mjeseci svjedočimo učestalim uspješnim diverzijama na ruskom tlu pa nije isključeno da je i to jedna od njih. Ali, mislim da je 99,99 posto vjerojatnosti da je to organizirana akcija ruskih vlasti”

Kolika je mogućnost da je Prigožin ipak možda jedva živ?

“Nema još službene potvrde, nisu svi testovi provedeni. Postoji i ta mogućnost. Kada je Rusija u pitanju ne treba isključiti ni najnevjerojatnije scenarije. Jedan od tih scenarija bila je pobuna Prigožinova i što je još nevjerojatnije sporazum s Putinom. Nema organizirane države u kojoj vlast postiže nagodbe s onima koji su poduzeli oružanu pobunu i pritom poubijali vojnike. I u ovom govoru je govorio da glavnu opasnost predstavljaju neprijatelji iznutra- jasno je po to može podvesti Prigožin i njegove postrojbe”

Ako je točno da je u zrakoplovu bio Prigožin, zapovjednik vojske… Što bi se sada moglo događati s Wagnerom?

“To je nedvojbeno oslabilo Wagner. Najradikalniji među njima su očito spremni na novu pobunu. to su jučerašnjom objavom rekli. Zanimljivo je da su tu objavu završili pozdravom: Slava Rusiji. po ugledu na službeni pozdrav Ukrajine. Ali, mislim da je Wagner već nakon gušenja pobune bio oslabljen, da je prekinut dotok financijskih sredstava. Mislim da će se svesti na ono što je bio – instrument ruske države kojim upravlja vojna obavještajna služba. Utkin, ako je poginuo, – je zapravo pravi zapovjednik Wagnera i po njegovom nadimku Wagner i te postrojbe dobile ime”

Snimka pada aviona izgledala je prilično režirano?

“Da, ne samo snimka i komentar koji se mogao čuti. Ženski glas govori: Gledaj, gledaj, pada, mora da je to bespilotna letjelica, srušila ju je protuzračna obrana. Svakako je izgledalo kao, za rusku stranu, poželjna interpretacija da je protuzračna obrana mislila da je to neki neprijateljski objekt. Zašto je moguće, zašto je velika vjerojatnost da je djelovala protuzračna obrana jer se na toj ruti rezidencija predsjednika koja je vrlo štićen objekt. Tamo su sve te instalacije protuzračne obrane. Ali, ipak glavna hipoteza od koje polazi istraga jest da je u avion tijekom servisa – postavljen eksploziv. Sad se ispituju sve osobe koje su imale pristup avionu. Osobni predmet istrage je Prigožinov privatni pilot koji se jučer nije pojavio na poslu i iz Petrograda je došao njegov kolega koji je pilotirao tim avionom”

Kako tumačite desant Ukrajinaca na Krim?

“Možda su time htjeli dodatno obilježiti, dati dodatnu notu Danu državnosti. Ali, što reći? To je još jedan od pokazatelja da je Putinova osnovna zamisao provesti specijalnu vojnu operaciju – propala. To je rat punog opsega koji se vodi i na ruskom teritoriju. Kad Putin govori o tome da će zajamčiti sigurnost ruskim građanima. Upravo je to ono što im on ne može jamčiti”, rekao je za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari