MALO LJUDI ZNA

Prijavili ste policajca, ali niste zadovoljni odgovorom MUP-a? Evo kome se možete obratiti!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Građanima Hrvatske nikada nije bila mrska ideja o mogućnosti uspostave civilnog nadzora na rad MUP-a, a tako nešto je predviđeno i Zakonom o policiji iz 2015.

Trebalo je proći pet godina da Hrvatski sabor krajem veljače prošle godine imenuje devetoro članova Povjerenstva za rad po pritužbama MUP-a na čijem je čelu doc. dr.sc Teo Giljević, profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu,a dopredjednik je mr. sc. Marijan Šuperina.

Razmatraju pritužbe građana na rad MUP-a o čemu nakon toga informiraju Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Sabora te sam MUP, naravno ako pritužbe građana procjene kao opravdane, piše Slobodna Dalmacija.

Već godinu dana Povjerenstvo itekako radi, makar mnogi građani za tu činjenicu ne znaju.

Nezadovoljni građani se ne obraćaju direktno Povjerenstvu nego MUP-u s kojim su i nezadovoljni i to 30 dana od saznanja za povredu.

Tada vašu pritužbu razmatra načelnik policijske uprave u kojoj je raspoređen policijski službenik na kojeg se pritužba odnosi ili policijski službenik kojeg on ovlasti te su obvezni odgovoriti građaninu (podnositelju pritužbe) u roku od 30 dana od primitka pritužbe. Ukoliko je građanin nezadovoljan sadržajem obavijesti može u roku od 15 dana podnijeti prigovor Službi za unutarnju kontrolu koja je obvezna građaninu odgovoriti u roku od 30 dana.

Ako je građanin (podnositelj pritužbe) nezadovoljan i odgovorom Službe za unutarnju kontrolu tek tada može u roku od 15 dana od primitka odgovora izraziti nezadovoljstvo te će se predmet dostaviti na rješavanje Povjerenstvu za rad po pritužbama, o čemu će MUP obavijestiti građanina (podnositelja pritužbe).

“Povjerenstvo čini devet predstavnika građana koji nadziru rad policije te time osiguravaju vanjsku kontrolu rada policije. Upravo činjenica da odluke MUP-a ima mogućnost ispitivati i korigirati neovisno tijelo građanskog nadzora, izvan tog sustava dovoljno govori u prilog postojanja Povjerenstva. Građanski nadzor nad radom policije promiče najviše europske standarde u policijskom radu, poštovanje vladavine prava i ljudskih prava u policijskom postupanju, te doprinosi povjerenju javnosti u rad policije”, kaže Giljević.

Službene adresa Povjerenstva je Vukovarska 33, 10 000 Zagreb. E-mail Povjerenstva je povjerenstvo.za.prituzbe@mup.hr

Međutim, ne zaboravite da se građani, ukoliko smatraju da su postupanjem policijskih službenika povrijeđena njihova prava ili slobode, prvo obrate MUP-u i podnesu pritužbu. Povjerenstvo može odlučivati samo o pritužbama građana koje mu dostavi MUP.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari