BORBA S KORONAVIRUSOM

Epidemiologinja HZJZ-a upozorava: ”Ponovno se pune bolnički kapaciteti, situacija je zabrinjavajuća”

Foto: Mateo Levak/Riportal

Epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović u emisiji Studio 4 potvrdila je kako je situacija s COVID-19 u Hrvatskoj zabrinjavajuća

“Zadnjih par tjedana imamo kontinuirani prirast novozaraženih koji se ubrzava. U odnosu na kraj veljače, kad smo imali tjedno 2200 novozaraženih, imali smo 3500, 4500, 6500 i sad imamo 9500 novozaraženih tjedno”, rekla je Goranka Petrović.

Upozorila je kako su se ponovno počeli puniti bolnički kapaciteti. ” Imamo preko tisuću pacijenata tjedno, prije par tjedana bilo ih je oko 700. Zabrinjava nas što sada imamo tjedno preko 150 oboljelih koji se liječe na jedinicama intenzivnog liječenja kojih je prije bilo manje od 100. Kao najteži oblik bolesti, pacijenti završavaju na mehaničkoj ventilaciji. Već peti dan za redom imamo preko 100 ljudi koji su na respiratoru, istaknula je.

Na pitanje jesu li zbog porasta novih varijanti COVID-a jednako izloženi i stari i mladi, epidemiologinja kaže kako ne postoji dovoljno službenih podataka da se poprati cijela situacija. “Opažanje kolega na terenu je da se virus puno brže i lakše širi, i da stvarno je pogođena mlađa populacija više nego stariji. To djelomično moramo pripisati cijepljenju kojim smo targetirali zaštitu starijih osoba”, objašnjava Petrović. Dodaje kako je trenutno teško je procijeniti u kojoj mjeri je za veći broj zaražene mlađe populacije za to zaslužno cijepljenje, a u kojoj mjeri biologija virusa, prenosi Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari