21. STUDENOG 1996.

Prije 26 godina održan najmasovniji prosvjed u Hrvatskoj. Na ulice izašlo 100.000 ljudi

Foto: YouTube / Screenshot

Radio 101 svakodnevno je kritizirao tadašnjeg predsjednika Franju Tuđmana i HDZ, a osim kritika, mogli su se čuti duhoviti komentari u kojima su koristili njegove izjave

Na današnji dan, 21. studenog 1996. godine održan je najmasovniji prosvjed u Hrvatskoj. Tog se dana na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu okupilo 100.000 ljudi. Naime, dan ranije je Vijeće za telekomunikacije odlučilo oduzeti koncesiju za emitiranje Radiju 101, jednom od rijetkih nezavisnih elektroničkih medija koji su se kritički odnosili prema autoritarnom načinu vladanja i kršenju građanskih i medijskih sloboda, prije svega slobode javne riječi.

Bio je to pokušaj gašenja medija koji je bio kritički orijentiran prema HDZ-u, koji je tada bio na vlasti. Radio 101 svakodnevno je kritizirao tadašnjeg predsjednika Franju Tuđmana i HDZ, a osim kritika, mogli su se čuti duhoviti komentari u kojima su koristili njegove izjave. Iako je radio djelovao samo u Zagrebu, a odašiljač nije bio dovoljan da pokrije čak ni cijeli grad, HDZ-u je Stojedinica smetala te ju je oduzimanjem koncesije pokušao ušutkati.

Na prosvjedu se skandiralo i Dinamu jer se radilo o vremenu u kojem je zagrebački klub bio preimenovan u Croatia, mimo volje njegovih navijača, što je izazvalo velik revolt javnosti. Na skupu su se mogli vidjeti i transparenti poput “Hoćemo Dinamo, Feral (Feral Tribune, op.a.) i 101”.

https://youtu.be/u-rqOlTMuJE

Bio je to najmasovniji prosvjed u hrvatskoj povijesti

Iako je Radio 101 prvotno izgubio koncesiju, vlada je na izvanrednoj sjednici zaključila kako su se stekli uvjeti za novi natječaj te da bi se do tada trebalo omogućiti emitiranje Stojedinice. Koncesija za emitiranje vraćena je na sjednici Vijeća koja se održala početkom iduće godine.

Radio 101 je u ljeto 2021. godine prestao emitirati program na 101 MHz nakon što nisu pravovremeno dobili novu radijsku koncesiju za područje Zagreba i Zagrebačke županije te su emitiranje nastavili isključivo preko internet streaminga, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari