'NE MOŽEMO REĆI VIŠE'

Hrvatska se naoružava: Za 3,2 milijuna kuna kupuju se snajperi, žurno nabavljena i antidron puška

ilustrativna fotografija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Količina snajperskih pušaka koje se nabavljaju odgovaraju potrebama koje je iskazala Hrvatska vojska, kazali su nam iz MORH-a

Na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave Ministarstvo obrane objavio je pregovarački postupak s prethodnom objavom poziva na nadmetanje za nabavu snajpera.

Riječ je o snajperskim puškama kalibar 7,62×51 mm NATO, poluautomatske i repetirke. U dokumentaciji koja je objavljena na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave stoji da je nabava podijeljena u dvije grupe.

Prva grupa odnosi se na nabavu kompleta snajperskih repetirki, a u komplet ulaze puške snajperske repetirke, optičkog ciljnika, termovizijskog dodatka za noćno gađanje i prigušivača, a u drugoj grupi nabavljaju se kompleti poluautomatskih snajperskih puški, a jedan komplet sastoji se od puške poluautomatske snajperske, optičkog ciljnika, termovizijskog dodatka za noćno gađanje i prigušivača.

Šturi s odgovorima

Procijenjena vrijednost nabave je 3.200.000,00 kuna, a rok za dostavu ponuda odnosno zahtjeva za sudjelovanje je 15. prosinac 2022. godine.

Ministarstvu obrane poslali smo upit koliko komada pušaka planiraju nabaviti te zbog čega se nabavljaju puške, no dobili smo tek šturi odgovor bez konkretnih informacija.

“Količina snajperskih pušaka koje se nabavljaju odgovaraju potrebama koje je iskazala Hrvatska vojska”, kazali su nam iz ministarstva, dodajući da je postupak nabave u tijeku, “stoga u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, nismo u mogućnosti iznositi više podataka od onih koji su već objavljeni u Elektroničkom oglasniku javne nabave”.

Inače, navedeni kalibar oružja razvijen je 50-ih godina prošlog stoljeća kao standard za mala oružja unutar zemalja članica NATO-a, a razvoj je započeo odmah nakon 1. Svjetskog rata.

MORH nabavio i antidron pušku

Osim što kupuju snajpere, Ministarstvo je 17. studenog na stranicama EOJN-a objavilo obavijest o sklopljenom ugovoru koji se odnosi na izvanrednu nabavu antidron puške, što znači da nije bilo objave poziva za nadmetanje.

U obrazloženju okolnosti koji opravdavaju primjenu pregovaračkog postupka bez prethodne, navodi se da “rokovi određeni za ograničeni postupak i pregovarački postupak s prethodnom objavom nespojivi su sa žurnošću prouzrokovanom krizom”.

Prema dostupnim podacima, za antidron puške bile su zaprimljene tri ponude, a na natječaju je prošla tvrtka Anastasia Company. Vrijednost nabave je 528.000,00 kuna bez PDV-a, odnosno 612.500,00 kuna s PDV-om.

Zbog čega je ministarstvo žurno tek sada nabavilo ovu pušku, nije poznato, no podsjećamo da je 10. ožujka 2022. godine u Zagrebu došlo do pada bespilotne letjelice u blizini studentskog doma. Pukom srećom izbjegnuta je tragedija, a u incidentu nitko nije ozlijeđen.

Slučaj pada drona u Zagrebu do današnjeg dana nije do kraja razriješen, a pitanje istrage i informacija oko incidenta potegnulo se ponovo neki dan, kada su na poljsko tlo pale rakete koje su ubile dvoje ljudi, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari