NEKA DRUGA VREMENA

Prije 50 godina obavljen je prvi mobilni poziv u povijesti! Trideset minuta razgovora i – deset sati za punjenje

Foto: Twitter

Današnji mobiteli su, međutim, neprepoznatljivi u usporedbi s tim ranim modelom Motorole

Na današnji dan prije točno 50 godina uspostavljen je prvi poziv u povijesti. 3. travnja 1973. Martin Cooper (94) stajao je na uglu Šeste avenije u New Yorku i iz džepa uzeo telefonski imenik.

Zatim je ukucao broj u veliki uređaj krem ​​boje i stavio ga na uho dok su prolaznici buljili u njega.

Foto: Twitter

Na drugom kraju linije – tišina

Cooper je tada bio inženjer u Motoroli, nazvao je svojeg kolegu iz konkurentske tvrtke Bell Laboratories, kako bi mu rekao da zove s “osobnog, ručnog, prijenosnog mobilnog telefona”. Prisjeća se tišine na kraju linije.

“Mislim da je škrgutao zubima”, rekao je kroz smijeh Cooper za BBC.

Bell Laboratories se umjesto toga usredotočio na razvoj telefona za automobile, kaže on. “Možete li to vjerovati? Dakle, bili smo zarobljeni u našim domovima i uredima ovom bakrenom žicom više od sto godina – a sada će nas zarobiti u našim automobilima!”

Nepotrebno je reći da se gospodin Cooper i Motorola nisu složili da je ovo put naprijed, a povijest je pokazala da su bili u pravu.

Težio je četiri puta više od iPhonea 14

Današnji mobiteli su, međutim, neprepoznatljivi u usporedbi s tim ranim modelom Motorole.

“U suštini, to je bilo samo za biranje broja i obavljanje poziva. Nije bilo poruka, nije bilo kamere. Trideset minuta razgovora, deset sati za punjenje baterije, oko 12 sati čekanja i antena od 15 centimetara na vrhu”, objašnjava Ben Wood, koji vodi Muzej mobilnih telefona.

Također je težio 790 grama, gotovo četiri puta više od težine iPhonea 14 (172 grama), prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari