PRIJE STANKE: Zastupnici jednoglasni oko Mostovih izmjena Ovršnog zakona i ‘Škibolinog zakona’

Hrvatski sabor u petak je jednoglasno sa 127 glasova prihvatio Mostove izmjene Ovršnog zakona, koji bi trebao pomoći 330.000 hrvatskih građana pod ovrhama

Jednoglasno je donesen i Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenih u RH s neovlaštenim vjerovnikom, tzv. Škibolin zakon.

Paket amandmana koje je sam Most podnio na vlastiti zakonski prijedlog Vlada je odbila.

Ključna stvar koju je Most njima htio promijeniti je zaštititi jedinu nekretninu, odnosno sprječavanje provedbe ovrhe na nekretnini koja je opterećena založnim pravom zbog ugovora o kreditu u slučaju kada je vrijednost glavnice kredita već plaćena kreditoru.

Namjeravali su povećati i iznos glavnice zbog koje se jedina nekretnina ne može ovršiti s prvotno usuglašenih 20.000 kuna na 50.000 kuna.

Također su predlagali deblokadu dugotrajno blokiranih ovršenika, pri čemu je preduvjet obustave ovrhe činjenica da se tražbina ne naplaćuje te apsolutni zastarni rok. Smatraju da je zastarni rok od 10 godina, koji je propisan Zakonom o obveznim odnosima, dovoljno dug da bi ovrhovoditelj svoju tražbinu mogao naplatiti, ako je takva tražbina naplativa.

Vlada je odbila i amandman Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) kojeg je sam predlagač prihvatio. Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić pojašnjavao je kako bi prijedlog po kojem bi svaka stranka snosila svoje troškove u ovršnom postupku protivan osnovnom pravilu po kojem je stranka koja je u cijelosti izgubila spor dužna protivnoj stranci nadoknaditi sve troškove.

“Njegovim bi se usvajanjem zaštitilo desetine tisuća građana i sačuvale milijarde kuna u njihovu džepu. Oko 70 posto svih troškova koji se nabijaju u ovršnim postupcima upravo se odnosi na to”, tvrdio je Lovrinović.

Zeleno svjetlo dobilo je 13 Vladinih amandmana kojima, poručuju, nastoje omogućiti da zakon bude još socijalno osjetljiviji jer se više neće moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini kada je vrijednost glavnice manja od 20.000 kuna.

Amandmanom se precizno daje alat sudovima da – ako je glavnica i veća od tog iznosa, a narušena je ravnopravnost i pravednost potraživanja ovrhovoditelja i prava ovršenika – mogu svojom diskrecijskom ocjenom, po kriterijima koji su razrađeni u amandmanima, donijeti odluku da se i takva ovrha na nekretnini brani.

Ako netko i ostane bez nekretnine, neće ostati na cesti jer se Vladinim amandmanima propisuje kako će postupati centri za socijalnu skrb. Građanima koji dođu u takvu situaciju 18 mjeseci bit će zajamčeno pravo na smještaj, poručili su iz Vlade.

Vlada predlaže i dizanje zaštićenog dijela primanja s dvije trećine na tri četvrtine.

Sabor je jednoglasno sa 134 glasa i burnim pljeskom donio i Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenih u RH, koji su mediji nazvali “Škibolin zakon”, a kojim bi se konačno trebali riješiti problemi dužnika u RBA i drugim zadrugama.

Zakon je predložio nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola, a Vlada ga je podržala tek nakon što je Škibola dao potporu izboru HDZ-ova Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora.

Njime se želi zaštiti dužnike Štajerske štedne zadruge RBA, koja je svojedobno hrvatskim građanima davala kredite pod sumnjivim okolnostima. Odbijen je amandman SDP-ovca Grbina i onaj Gorana Aleksića (SNAGA), koji su tražili da se zakon odnosi i na one koji su ugovore sklopili izvan granica Hrvatske, ali sa zadrugama koje su djelovale u Hrvatskoj.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari