POSKUPLJENJE NIJE JEDINI PROBLEM

Video | Prijeti nam nestašica dizela? Stručnjaci upiru prst u Rusiju: ‘Moramo to ozbiljno shvatiti. Putin je odlučio…’

Benzin će s dosadašnjih 1,58 centa po litri otići na 1,62, a dizel koji stoji 1,55 poskupjet će 7 centi

Stižu nova poskupljenja, od ponoći rastu cijene benzina i dizela čija će se cijena izjednačiti, a time i prijeći nekadašnja psihološka granica od 12 kuna, javlja RTL Danas. No, poskupljenje nije jedini problem jer je moguća i nestašica dizela.

“Nije u redu jer za ove plaće i mirovine ide previše gore. Zato sam i došao jer sam vidio na televiziji. Nisam se nadao jer su najavljivali pojeftinjenja. Sad je logično da će i trgovci buniti i reći da će dizati cijene zato što je gorivo otišlo”, kaže Ivo iz Zagreba.

Benzin će s dosadašnjih 1,58 centa po litri otići na 1,62, a dizel koji stoji 1,55 poskupjet će 7 centi. Time će se njihove cijene izjednačiti.

“Strašno, prestrašno! Eto, to je sav komentar”, ističe Katarina Zrinka iz Zagreba.

Ni drugi građani nisu zadovoljni ovom promjenom. “Mislim da bi tome trebalo sati jer mi nismo neka zemlja u kojoj su primanja puno veća nego kod nas”, komentira Mirela.

Sve je očekivano

Stručnjaci kažu da je sve očekivano. “Logično je da ako nečeg manje proizvodite, a potražnja ne pada, da dolazi do nestašice, odnosno manjka robe na tržištu, a manjak robe na tržištu dovodi do poskupljenja. Ono što se tome još može dodati je da je Rusija najavila da će zabraniti izvoz dizela iz Rusije prema Europi i svijetu” , objašnjava stručnjak za energetiku, Davor Štern.

Rusija i sama ima problema s rastom cijene dizela. “Dakle, došlo je do nestašice dizela na ruskom tržištu. Poljoprivrednici su nezadovoljni, cijene su skočile, a imajući u vidu činjenicu da su iduće godine predsjednički izbori, Putin je odlučio utjecati na to da prestanu nestašice na domaćem tržištu”, komentira bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević.

“Moramo to ozbiljno shvatiti i nekako se organizirati i pripremiti za to da će dizela biti manje i da će njegova cijena biti viša”, dodaje Štern za RTL Danas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari