PRIOPĆENJE CRVENOG KRIŽA Izdano upozorenje za kupače: pogledajte na što trebate paziti kako se ne bi utopili

Prema podacima Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa, najveći broj nesreća na vodi izazvan je ljudskim ponašanjem

Nakon jučerašnjeg utapanja mladića na Jarunu, Hrvatski Crveni križ izdao je upozorenje svim kupačima putem priopćenja kojeg prenosimo u cijelosti:

“Ovogodišnja ljetna sezona uzela je još jedan ljudski život. Jučerašnje utapanje mladića na Jarunu, tragedija je koja pokazuje kako je nužno podsjetiti javnost na važnost pravilnog ponašanja prilikom kupanja na moru, bazenu, jezeru ili rijeci.

Prema podacima Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa, najveći broj nesreća na vodi izazvan je ljudskim ponašanjem. „Uzroci mogu biti nedovoljno znanje plivanja, rizično ponašanje kupača, zlouporaba alkohola i opojnih sredstava, razlika temperature tijela i vode, ozljede prilikom ulaska u vodu ili u vodi, naglo nastupanje bolesti u vodi, iscrpljenost te vrlo često panika“, napominje Silvana Radovanović, voditeljica HCK Službe spašavanja života na vodi.

Proces utapanja traje od tri do pet minuta te je stoga brzina djelovanja i znanje prve pomoći nužno za spašavanje ljudskog života. „Postupci prve pomoći kod utapanja usmjereni su na uspostavljanje zadovoljavajuće opskrbe tkiva kisikom. Ako u vodi uočite nekog u nevolji, iznimno je važno odmah potražiti pomoć! Važno je da osoba koja svjedoči utapanju obavezno zove spasioce koji su osposobljeni za pružanje prve pomoći“, naglašava Radovanović.

Ovoga ljeta u Hrvatskoj boravi veći broj turista nego lani pa ne čudi stoga podatak da je i broj intervencija spasioca na kupalištima veći. Hrvatski Crveni križ moli sve ljude da odgovorno pristupaju svakom ulasku u vodu, vodeći računa o svojoj, ali i sigurnosti drugih ljudi u blizini. Usto, Hrvatski Crveni križ želi podsjetiti sve i na Kodeks sigurnosti na vodi:

Nemojte plivati najmanje jedan sat nakon obroka ili ako ste konzumirali alkohol, nemojte ulaziti vrući u vodu, ne skačite u vodu nepoznate dubine, nikad nemojte plivati sami i plivajte ako je u blizini spasilac čije znakove i upute trebate poštovati.

Ako vam se dogodi ne volja ostanite smireni te plutajte na leđima, a jednom rukom mašite za pomoć. Ako u vodi uočite nekog u nevolji, odmah potražite pomo- U svakom trenutku znajte gdje su vaša djeca i budno pratite njihovo kretanje osobito kad plivaju ili se igraju uz vodu. Djeca se mogu utopiti i u plitkoj vodi.

Pazite na velike nadolazeće valove. Oni vas mogu “pomesti” iako mislite da stojite na sigurnom mjestu. Izbjegavajte penjanje po liticama i držite se podalje od rubova litica. I lagani nagibi mogu biti opasani ako su mokri. Madraci za napuhivanje privlačan su način zabave u vodi. Ali oprez! Dokono ležeći na njemu, vjetar vas može otpuhati na otvoreno more. Izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu.

Ako se kupate na plažama gdje nema spasioca (što Hrvatski Crveni križ ne preporučuje), unesrećenu osobu treba što prije izvući iz vode, ali uvijek vodeći brigu o vlastitoj sigurnosti. Nakon izlaska iz vode ODMAH zovite hitnu medicinsku pomoć.

Ako je unesrećena osoba bez svijesti i ne diše, odmah započnite s osnovnim postupkom oživljavanja (primijenite 5 inicijalnih upuha na početku, a zatim nastavite masažu srca i umjetno disanje u omjeru 30:2) i ne prekidajte ga do dolaska hitne medicinske pomoći. Reanimaciju započnite što je moguće ranije i budite ustrajni.”

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari