Foto: Ilustracija

Petra Mlačić je u samo jednom danu našla skoro 20 000 mjesta na koja može poslati životopis. I to na plaće od 3 do 27 000 kuna

Ministarstvo obrane danas je raspisalo natječaj za 382 vojnika. Oni ih godišnje zapošljavaju 800. Dovoljna je srednja stručna sprema, ali je jedan uvjet – ne smijete biti stariji od 27 godina.

“Kad uđe u sustav njihova je početna plaća 4.500 kuna, orijentir ćemo govoriti. To je prva plaća, s obzirom da njih 90 posto odmah ide u gardijske postrojbe tamo je 5150 kuna. Oni mogu dalje ići u zapovjedništvo specijalnih snaga di je vojnićka plaća 6200 kuna.”, kaže Zoran Piličić, pomoćnik ministra obrane.

Dobro, ako niste prošli vojno osposobljavanje, treba vam računalo i internet.
U manje od 5 minuta pred vama se otvori paleta od 15 800 poslova, samo na Zavodu za zapošljavanje. S obzirom da je 7000 aktivnih oglasa, a 6000 aktivnih tražitelja na stranici, logika bi nalagala da si baš ovaj tjedan – svi mogu naći posao.

“Ako gledamo nekakav manjak interesa ljudi zaista vam puno faktora igra ulogu. Prvo moramo govoriti o nekakvom sustavu plaća, zatim ako uzmemo turizam uglavnom se uz te poslove mora promjeniti i mjesto života, kombinacija svih tih faktora rezultira time da osim što nedostaje radnika, još ovi koji mogu raditi uz sve imaju neke otežane uvjete.”, tvrdi Maja Mahović iz odnosa s javnošću portala Moj posao.

Zato što su neusporedivo najtraženiji – čistači, konobari i kuhari, međutim – onda nam ostanu Narodne novine. Traže 16 različitih predstojnika ureda ministarstva uprave, 6 zapisničara, informatičkog referenta, ali i 3 mjesta u kaznionici Lepoglava, 2 u upravi zatvora u Zagrebu.

U isto vrijeme, ako ste nezaposleni magistar ili magistra ekonomije, poznajete rad na kompjuteru i položili ste državni stručni ispit, možete postati novi Slavko Kojić. Bandićeva desna ruka, meštar financija, najpoznatiji pročelnik zagrebačkog ureda bez zatvorskog iskustva, koji nakon 17 godina odlazi u mirovinu.

Natječaj je otvoren još danas, a nakon njega, novi će pročelnik za financije grada Zagreba imati početnu plaću od 26 000 kuna.

Došlo je vrijeme i za upražnjena mjesta šefova državnih poduzeća, baš kako je ministar Goran Marić najavio. Tražit će predsjednika i pet članova Uprave Hrvatske elektroprivrede, kroz tjedan dana idu natječaji za šefove –u HŽu, HAC-u, HC-u, članove uprave u Hrvatskim šumama, pošti, lutriji, HBOR-u, APIS-u, Croatia Airlinesu, Jadroliniji… 29 natječaja od 49 trgovačkih društava od strateškog značaja.

Sad baš, da ćete tako lako postati direktor…

“Pa to je poprilično malo vjerojatno jer su to ipak mjesta na kojima se traži povjerenje onih koji zapošljavaju. Odnosno, nekakva povezanost onih koji su raspisali – grada, županije..no opet. Može se uvijek probati, možda se čudo desi.”, kaže Zorislav Antun Petrović iz Instituta za kulturu i etiku.

Ako nemate ništa od ovoga, a znate plesati – našli smo i oglas za plesača/pjevača u ansamblu Lado.

Petra Mlačić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari