Priopćenje HND-a povodom najavljene tužbe branitelja iz šatora

Proglašavati govorom mržnje činjenice koje se ne mogu demantirati može ili onaj koji jako malo zna o medijima ili onaj koji želi novinarima poslati poruku da se o braniteljima pod šatorom u Savskoj ne smije pisati negativno

Hrvatsko novinarsko društvo ističe da bi kaznene prijave protiv Jutarnjeg lista i Index.hr zbog navodnog govora mržnje – a koje je danas najavio Marko Radoš, jedan od branitelja invalida koji već mjesecima prosvjeduju pod šatorom u Savskoj ulici u Zagrebu – bile potpuno deplasirane.

Jutarnji list i Index.hr objavili su prije dva dana istinite priče o tome da jedan od vođa prosvjeda branitelj Đuro Glogoški posljednjih pet mjeseci za spavanje i boravak koristi kuću Ministarstva branitelja u Zaprešiću, koja je inače namijenjena svim stopostotnim hrvatskim vojnim ratnim invalidima kojima su potrebne hitne liječničke intervencije.

Tekstovi koje su mediji objavili mogu se opovrgnuti jedino demantiranjem činjenica, a to nitko od prisutnih na konferenciji za novinare danas pod savskim šatorom nije učinio. Jer, očito je da je ono što je objavljeno istinito.

Proglašavati govorom mržnje činjenice koje se ne mogu demantirati može ili onaj koji jako malo zna o medijima ili onaj koji želi novinarima poslati poruku da se o braniteljima pod šatorom u Savskoj ne smije pisati negativno. Drugim riječima, najava kaznenih prijava koje ni po kojem kaznenom zakonu ne mogu proći je prijetnja i zastrašivanje novinara.

Da je riječ o prijetnji, svjedoči i priopćenje koje su u subotu zajedno poslali Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije a u kojem se dvije novinarke poimence prozivaju da one „prednjače u neprofesionalnom odnosu prema Savskoj 66“. Šaljući priopćenje čak su poslali i fotografiju jedne od njih koja inače uopće nije pisala o braniteljima, navodi se u priopćenju HND-a, a koje potpisuje Zdenko Duka.

Priopćenje je objavljeno na internet stranici Hrvatskog novinarskog društva pod naslovom Branitelji iz Savske prijete novinarima .

Autor: Zdenko Duka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja