Pripazite na ova tri proizvoda! Povučeni su s tržišta zbog opasnosti za ljudsko zdravlje

Ilustracija (RTL)

Od početka ove godine s tržišta je povučeno 47 proizvoda, dok se prethodne godine radilo o 62 proizvoda

Ovoga su tjedna s hrvatskog tržišta povučena tri prehrambena proizvoda koja su potencijalno opasna za ljudsko zdravlje.

Prvi na popisu je maslac od povrća Aseeel, podrijetlom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji dolazi u pakiranju od jednog kilograma. U maslacu su pronađene povećane količine masnih kiselina. Proizvod su na tržište plasirale “Middle East Trgovine” iz Zagreba.

Sljedeći proizvod je konzervirana tuna turskog proizvođača koju na tržište stavlja Mesna industrija “Braća Pivac”. Radi se o komadima tune u biljnom ulju koja sadrži povećane količine histamina, što može izazvati alergijske reakcije.

Usitnjene sjemenke lana u pakiranju od 200 grama proizvođača Alnatura, treći je proizvod koji je uklonjen sa polica ovoga tjedna. U sjemenkama je pronađena povećana količina cijanovodične kiseline. Proizvod distribuira tvrtka Müller.

Od početka ove godine s tržišta je povučeno 47 proizvoda, o čemu su građani obaviješteni preko web stranica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, dok se prethodne godine radilo o 62 proizvoda.

“Prema vrstama opasnosti utvrđeno je da se najveći broj slučajeva u tekućoj godini odnosio na kemijske opasnosti (18) te one mikrobiološke (17), dok su u samo dva slučaja utvrđena strana tijela u hrani, a u 10 slučajeva u pitanju su bile takozvane ostale opasnosti”, rekli su iz Ministarstva poljoprivrede za Slobodnu Dalmaciju.

Iako veći trgovci imaju sustav samokontrole kojim analiziraju veliki dio proizvoda prije stavljanja na police, uvijek može doći do propusta.

Na pitanje hoće li nadzori veterinarskih i sanitarnih inspektora biti učestaliji uoči blagdana, Državni inspektorat je za Slobodnu Dalmaciju podsjetio kako je važan kriterij sigurnosti proizvoda porijeklo hrane, odnosno provjera dolazi li hrana iz odobrenih objekata u kojima je proizvedena u skladu s propisima o hrani te da u toplijem vremenskom razdoblju kvarljiva roba s mikrobiološkog stajališta predstavlja veći rizik.

“Hrana za koju se sljedivošću ne može utvrditi pouzdano porijeklo smatra se zdravstveno neispravnom i inspekcija zabranjuje promet takve hrane i naređuje neškodljivo zbrinjavanje.”

Iz Državnog inspektorata dodaju i da Sektor za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane kontinuirano provodi i ciljane inspekcijske nadzore u maloprodajnim objektima, odnosno mesnicama na području Republike Hrvatske.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari