PA, DO KAD VIŠE!?

Priprema se novi udar na džepove vozača? Ako bude usvojen ovaj nacrt prijedloga…

Photo: Ilustracija (Tomislav Miletic/PIXSELL)

Prijedlogom se predlaže usklađivanje naknade s godišnjim iznosom inflacije.

Kako s vremenom sve poskupljuje, moglo bi uskoro doći i do većih cijena registracije za vozila,  piše Jutarnji list..

Od ove godine bi tako cijena za registraciju auta mogla poskupjeti za 12,7 posto. To bi se trebalo dogoditi ako bude usvojen Nacrt prijedloga Pravilnika o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta, koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, a koji je u javnu raspravu uputilo Ministarstvo prometa.

Prijedlogom se predlaže usklađivanje naknade s godišnjim iznosom inflacije. U pojašnjenju ističu kako je ministar prometa u rujnu 2015. godine donio Pravilnik o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta te da je “posve razvidno da su se poslovne okolnosti značajno promijenile, posebice uslijed novonastalog tržišnog okruženja te inflatornih pritisaka.”

Iz ministarstva predlažu da se godišnja naknada mora uskladiti s godišnjim indeksom rasta cijena na malo, koji Državni zavod za statistiku (DZS) objavljuje u siječnju svake godine. Primjerice, ove godine DZS je objavio da su cijene u siječnju porasle za 12,7 posto u odnosu na siječanj 2022. godine. Zbog toga bi za toliko trebala porasti i spomenuta naknada, a time i ukupan iznos registracije vozila.

Sredstva koja se prikupe na ovaj način Ministarstvo prometa prosljeđuje Županijskim upravama za ceste, a one ih namjenski moraju koristiti za održavanje županijskih i lokalnih cesta koje su u njihovoj nadležnosti, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari