‘Privatna osnovna škola Linea se širi i nudi prestižni IB program od predškolske dobi’

Svaki roditelj svojem djetetu želi pružiti najbolju startnu poziciju u životu, a to počinje s kvalitetnim obrazovanjem, i to od predškolske dobi.

Za većinu školaraca i njihovih roditelja izazovi kreću s izborom srednje škole. Strukovna škola ili gimnazija? Kako ću se prilagoditi novom okruženju? Sve to stvara ozbiljan stres za mlade ljude i njihove roditelje. S druge strane, većinu tih neugodnih izazova može se izbjeći ako se obrazovanju i učenju pristupa na pravi način – a to, između ostaloga, znači i pametan izbor kvalitetne škole od samoga početka, od prvoga razreda osnovne škole. Uvijek je izazov pronaći pravu školu za našu djecu – mjesto koje će im pružiti ne samo empirijsko znanje, nego i poticati kreativnost, razmišljanje, samostalnost te razvijati međukulturalnu svijest. Upravo to nudi Privatna osnovna škola Linea koja ovih dana kreće s upisima za predstojeću školsku godinu.

Razgovarajući s ravnateljicom, Anom Bubalo Tikvan otkrili smo njezin plan da proširi obrazovanje i na najmlađe – djecu predškolske dobi. Nakon dubokoga promišljanja, shvatili smo koliko je važno pružiti vrhunsko obrazovanje najmanjima. Na taj način, ne samo da ćemo smanjiti stres koji djeca i roditelji osjećaju pri prilagodbi na školu, već ćemo im dati nevjerojatnu prednost i temelje za budući uspjeh. Misija nam je stvaranje okruženja u kojem se maštovitost, radoznalost i igra prepliću s vrhunskim obrazovanjem, stvarajući tako najbolje moguće iskustvo za naše najmlađe učenike.

Kroz godine bogatog iskustva u srednjoškolskom obrazovanju i obrazovanju odraslih, otkrili smo rastuću potrebu za kvalitetnim osnovnoškolskim obrazovanjem. – nastavlja ravnateljica: Iako se već dugi niz godina govori o kurikularnoj reformi, nažalost, teško je apostrofirati stvarne promjene u pristupu učenju i poučavanju. Djeca su često doživljena kao pasivni objekti, prisiljeni reproducirati naučene podatke, dok je malo prostora ostavljeno za razvijanje kreativnosti i kritičkoga razmišljanja.

Obrazovna vizija: Djeca kao aktivni sudionici u učenju

Svi sanjamo o životu u boljem svijetu, a ključ za postizanje te vizije leži u obrazovanju koje će oblikovati mlade umove. – ističe Vlatka Djaković, koordinatorica PYP programa te nastavlja: Naša svijest o potrebi za promjenama u obrazovnom sustavu dovela nas je do nevjerojatnoga odgovora – IB obrazovnog okvira. Naše sugovornice s ponosom ističu da je Privatna osnovna škola Linea u veljači ove godine postala ponosni kandidat za provedbu prestižnoga međunarodnog programa The International Baccalaureate (IB) PYP. Time je postala dio globalne zajednice obrazovanja koja promiče kritičko razmišljanje, međukulturalnu svijest i razvoj vještina za suvremeni svijet. Programe su razvili vodeći međunarodni stručnjaci za obrazovanje i takvi programi predstavljaju izvrstan temelj za nastavak obrazovanja u vodećim srednjim školama, a zatim i na sveučilištima, kako u Hrvatskoj, tako i bilo gdje drugdje u svijetu. Biti dio tog programa priznanje je naše predanosti visokim standardima i strasti prema obrazovanju. – govori oduševljeno ravnateljica.

Naglašavaju da je njihova misija potaknuti učenike da budu aktivni sudionici u procesu učenja, poticati njihovu znatiželju i kreativnost i potpunije razvijati njihove vještine kritičkoga razmišljanja. Smatramo da se najbolji rezultati postižu kada učenje postaje iskustvo koje nadilazi samo pamćenje i reproduciranje podataka. – nastavlja PYP koordinatorica: U Linei stavljamo naglasak na razvoj svakoga učenika i otkrivanje jedinstvenih potencijala učenika. Cjeloviti pristup učenju potiče radoznalost i zadržava fokus, a tako naučena znanja ostaju i pružaju kvalitetan temelj za nadogradnju i daljnje učenje i istraživanje. Kako bismo potaknuli interakciju, kritičko razmišljanje i stvaralački duh učenika, učitelji koriste različite metode poučavanja, uključujući istraživački rad, projekte, timski rad, praktičnu nastavu i terenske posjete.

Nastava van 4 školska zida: učenje i istraživanje u vrtu

Naš razgovor o njihovoj obrazovnoj viziji prekidaju ushićena djeca koja žure prema koordinatorici kako bi joj pokazala prve plodove svoga rada koji su izrasli u školskom vrtu. Njihov entuzijazam i ponos su zarazni, podsjećaju nas da učenje i poučavanje ne bi trebali biti ograničeni samo na četiri zida učionice. Upravo je takav pristup obrazovanju ključan za stjecanje elementarnih vještina koje mališane izgrađuju u radoznale, samopouzdane i vrijedne mlade ljude spremne za istraživanje svijeta oko sebe i razvijanje bolje budućnosti za sve nas

Smatram da je u današnje digitalno doba, kada svi previše vremena provodimo pred ekranima, važno djecu vratiti u prirodu i time ih osposobiti da vlastitim rukama posade razno voće i povrće. – objašnjava nam učiteljica Darja Savković i dodaje: U ovom interaktivnom okruženju naši učenici dobivaju vrijedne lekcije o prirodi, ekologiji, strpljenju i odgovornosti. Svaki dan u vrtu postaje prilika za otkrivanje novih saznanja, rasta i razvijanja njihove svijesti o važnosti očuvanja okoliša.

Nastava u Privatnoj osnovnoj školi Linea je cjelodnevna i traje od 8:00 do 16:00 sati. Provodi se po međunarodnom programu koji je usklađen s kurikulumom nadležnoga Ministarstva. Kurikulum razredne nastave prati transdisciplinarne teme kojima se brišu granice između različitih predmeta.  Transdisciplinarnost zapravo i nije novost u našoj učionici – objašnjava učiteljica Darja: baš smo nedavno završili Projekt Maslačak. Lektira „Plesna haljina žutog maslačka“ poslužila nam je kao motivacija u području književnosti. Nakon toga smo  prešli na prirodu i društvo gdje smo upoznali ciklus maslačka i dijelove maslačka, izradili smo i edukativnu knjižicu, a piknikom na livadi dobili smo izvornu stvarnost biljke. Svoja viđenja maslačka učenici su prenijeli na papir na nastavi likovnoga. Naši učenici stalno nešto istražuju, otkrivaju, propitkuju, a ja sam tu samo kao moderator i netko tko ih usmjerava u pravom smjeru.

Često nam se postavlja pitanje: ˝Postoji li ocjenjivanje?˝ Postoji! – naglašava učiteljica: Međutim, prije svega, nastojim kod učenika osvijestiti činjenicu da oni ne vrijede koliko i ocjena. Učitelji pažljivo bilježe opisne ocjene tijekom cijele godine kako bi pratili napredak učenika. Istovremeno, učenici sami sebe procjenjuju putem samovrednovanja, opisujući svoje vještine i znanje te prepoznajući područja na kojima bi trebali poraditi. Brojčana se ocjena dodjeljuje tek na završetku školske godine u obliku hrvatske svjedodžbe, a uz to izdajemo i IB certifikat o obrazovanju.  – objašnjavaju nam u Linei.

Inovativno okruženje: Igra, učenje i opuštanje u Linei

U Privatnoj osnovnoj školi Linea klasične učionice postaju stvar prošlosti. Škola postaje mjesto gdje se igra i učenje isprepliću i nadopunjuju. Unutar škole postoji poseban prostor za nastavu, predavanja i prezentacije, ali isto tako i kutak za čaroliju i opuštanje. Učenici mogu uživati u društvenim igrama, gledati dokumentarne filmove i opustiti se nakon napornoga dana.

Ravnateljica škole Ana Bubalo Tikvan dodaje da je jedna od ključnih prednosti škole manji broj učenika u razredu, što učiteljima omogućuje veću razinu posvećenosti i individualni rad s djecom. Željela bih naglasiti – nastavlja ravnateljica – da će nastava biti organizirana na engleskom i hrvatskom jeziku jer želimo potaknuti razvoj multikulturalnosti. Učenici tijekom nastavnoga dana imaju odvojeno vrijeme za pisanje domaćih zadaća, tako da kući ne donose mnoštvo obveza, nego to vrijeme mogu iskoristit za neke izvanškolske aktivnosti ili obiteljsko povezivanje.

Trenutačno u školi provodimo dodatne radionice učenja njemačkog jezika, radionice psihodrame, radionice plesa i pokreta i art radionice koje su osmišljene za razvijanje socijalnih i emocionalnih vještina učenika, a učenici redovito imaju organiziran „Četvrtak u prirodi“ sa šetnjom po obližnjoj šumi uz zabavan i poučan boravak na svježem zraku i „Čajanku petkom“ u školi koja je rezervirana za kombinaciju priče i likovne kulture uz šalicu zdravog i okrepljujućeg čaja, a na taj se način potiče razvoj socijalnih vještina i kreativno izražavanje. Međutim, tu ne stajemo, od sljedeće školske godine planiramo uvesti i STEM radionice, lekcije šaha, glazbene radionice. – ushićeno nam govori PYP koordinatorica.

Razgovori i upisi za školsku godinu 2023./2024. provodit će se od 12. 6. 2023. do 16. 6. 2023. godine. Više informacija o prijavama i upisima možete saznati radnim danom od 8:00 do 16:00 sati na broj telefona: +385 1 2005 986 ili putem e-pošte: info@os-linea.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari