TOMISLAV DUJMENOVIĆ

Video | Prizor iz hrvatske bolnice šokirao javnost: Dvije pacijentice na istom krevetu! Ravnatelj: ‘Ispričavam se, ali…’

Fotografija je navodno nastala 14. travnja, a osoba koja ju je poslala na redakciju Danas.hr kaže da fotografija već dulje vrijeme ‘kola’ među zdravstvenim djelatnicima

Dvije starije pacijentice na jednom krevetu koji bi trebao biti samo za jednog čovjeka. Ovaj šokantan prizor fotografiran je u Općoj bolnici “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu i objavljen na Facebooku.

Fotografija je navodno nastala 14. travnja, a osoba koja ju je poslala na redakciju Danas.hr kaže da fotografija već dulje vrijeme ‘kola’ među zdravstvenim djelatnicima. Sama osoba koja ju je proslijedila redakciji sliku je, tvrdi, primila od sisačkog odjela te je prenijela i poruku:

“Ono šte desilo taj dan pokušavaju opravdati činjenicom da je bilo previše pacijenata te da je priljev pacijenata bio prevelik. Inače, znalo se dogoditi da se kod prevelikog priljeva pacijenata oni voze u Karlovac ili Zagreb. Ali to se ne radi već neko vrijeme nego se dogodilo ovo što se vidi na fotografiji. Slika je nastala u dnevnoj smjeni dok je ravnatelj bio na poslu. On zna za sliku te ju je dobio. Opravdava se činjenicom da je toga dana bilo puno posla i da internistički liječnici nisu planirali nikoga primati na odjel, nego da su ih zadržavali u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu na neadekvatnim ležajevima i to do desetak dana. Stvar je u organizaciji”.

Slika, je između ostalih, podijeljena u zatvorenoj Facebook grupi OB Sisak (Opća bolninca Sisak), kao i na Facebook grupi “Hitna uživo 194”.

Tamo su napisali: “Dok saborska zastupnica Maja Grba Bujević obilazi OHBP po Hrvatskoj, te se naslikava s ravnateljima bolnica povodom proslava desetogodišnjica otvorenja, iz Siska nam dolazi slika gdje djelatnici hitnog prijema nemaju dovoljno ležećih mjesta te stavljaju dvije pacijentice na jedan strečer. Jako humano za 21 stoljeće! Hitni bolnički prijemi inače slove za rudnike zdravstvenog sustava! Podrška svim kolegama na OHBP u nadi da će vam saborska zastupnica Maja Grba-Bujević zajedno s vašim ravnateljima do iduće obljetnice osigurati KREVETE NA KAT!”

Ravnatelj izrazio žaljenje

Što se točno dogodilo u sisačkoj bolnici i kako je moguće da dvije pacijentice budu smještene u jedan mali bolnički krevet u RTL-u Danas Kristini Čirjak rekao je ravnatelj Tomislav Dujmenović.

Ravnatelju, fotografije su sve šokirale. Kako je moguće da je došlo do toga da dvije pacijentice budu smještene u jedan krevet?

“Prije svega ja se želim ispričati i pacijenticama i njihovim obiteljima na situaciji koja se dogodila u petak u našoj bolnici. Iako situacija nimalo lijepo nije izgledala, ali moram reći požrtvovnošću i upravo borbom svih naših djelatnika – uspjeli smo spasiti živote svih ugroženih pacijenata. U jednom trenutku, znam da je to sve bila nelagoda za pacijente, ali bilo je neizbježno i jedini mogući scenarij. Jer na taj način smo spašavali živote drugih pacijenata. Naime, u petak između 13 i 15 sati u OHBP-u je bilo preko 60 pacijenata, veliki broj teško bolesnih pacijenata kojima je trebao pregled, dijagnostička obrada, hospitalizacija. U tijeku od sat vremena došla su tri teška bolesnika kojima je trebala reanimacija, respirator i smještaj u hitni boks. U jednom trenutku zbog nedostatka prostora na istom ležaju bile su dvije ženske osobe. Vrlo kratko dok nije pronađen adekvatan smještaj. Zbog težine situacije i ja sam došao, radio sam u ambulanti, odmah sam pozvao ravnateljicu Zavoda za hitnu medicinu i zamolio da se iz rubnih područja županije svi pacijenti voze u okolne bolnice, dao zadatak internistima da sve bolesnike probaju smjestiti u okolne bolnice. Za nekoliko sati situacija bila pod kontrolom”

Što ste poduzeli da se to više ne ponovi?

“I prije smo bili svjesni situacije. Naša situacija je kao u većini drugih bolnica. Već od ranije, u dogovoru s Ministarstvom mogli smo naše pacijente iz OHBP-a preseliti u okolne bolnice. Isto tako, u dogovoru s Ministarstvom dobili smo dozvolu da naš Zavod za hitnu medicinu iz rubnih područja županije izvozi sve bolesnike u okolne bolnice da bi se smanjio pritisak. No, nije tako uvijek”

Je li ovo uobičajena situacija ili izolirani slučaj?

“Ovo je izolirani slučaj u kojem smo spašavali ljudske živote. Ja se nadam da se to više neće dogoditi. Ali spašavali smo živote drugih pacijenata”

Smatrate li ove uvjete humanima? Biste li dva člana svoje obitelji smjestili u isti krevet?

“Mi smo spašavali ljudske živote. To je bio jedini način u tom trenutku. Bolesnika je trebalo staviti na respirator, u boks i premjestili smo pacijenticu. Ja bih i svoju obitelj, da bi je spasio, isto tako postupio”, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari