TRŽIŠTE NIJE UGROŽENO

Video | Rat oko krumpira: Iz ministarstva potvrdili da su se sastali s Dodlekom, ali da se tu ništa ne može…

Dodali su kako su sve proslijedili Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja jer samo ministarstvo ne može davati procjenju o eventulnim krišenjima pojedinih zakona. Dodali su kako Dodlek ima oko 10 posto proizvodnje u Hrvatskoj te tržište ovime nije ugroženo

Nakon što je osnivač tvrtke Dodlek-agro Mirjan Dodlek u javnost iznio tvrdnje da njegov krumpir “izbacuju” iz Konzuma nakon 18 godina suradnje i to po nalogu tvrtke Enna Fruit u vlasništvu Pave Vujnovca, o svemu se očitovalo i Ministarstvo poljoprivrede koje je za Danas.hr potvrdilo kako oni ne mogu ulaziti u poslovni odnos ovih strana.

Podsjetimo, Mirjan Dodlek iznio je kako je nedavno primio poziv iz Konzuma kako više neće preuzimati njihov krumpir, a godišnje su im isporučivali između 11.000 i 12.000 tona krumpira, što iz vlastite proizvodnje, što od svojih 30-ak kooperanata s područja Međimurja.

Kako smo i ranije pisali, Dodlek je pritom optužio da iza svega stoji priča da je prije godinu i pol dana Enna Fruit pokušala neprijateljski preuzeti njegovu tvrtku, a kada nisu uspjeli, da su im sada “zatvorili” vrata Konzumu i time da ih se gura u propast. Naveo je da mu je usmeno rečeno da s Konzumom prestaje suradnja zbog takvog naloga Enna Fruita.

Iz Enna Fruita sve su oštro demantirali, potvrdili da je bilo kontakata oko mogućeg preuzimanja Dodlek-agroa ali da se od toga odustalo zbog prevelikih financijskih dubioza Dolekove tvrtke te da pritom nude Dodleku otkup krumpira, što ovaj odbija.

Iz Konzuma su također demantirali Doleka i naveli kako odluke o otkupu proizvoda donose na tjednoj bazi te da njihova poslovna suradnja s Dodlek-agrom i dalje traje.

Iz Ministarstva poljoprivrede su potvrdili da su zaprimili dopis Dodleg-agro tvrtke te da su imali i sastanaka s Dodlekom koji je iznio svoje probleme.

“S obzirom na brigu o svakom proizvođaču hrane i važnosti koju ima za hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju, Ministarstvo poljoprivrede sagledalo je predstavku i iznesenu problematiku. No temeljem svojih ovlasti, ministarstvo ne može donijeti procjenu o eventualnom kršenju Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te je proslijedilo predstavku na postupanje nadležnom tijelu – Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja”, naveli su iz ministarstva.

Navode kako se ovdje radi o poslovnim odnosima između tvrtki koji su regulirani ugovorima čija se međusobna prava i obveze moraju odvijati u okvirima zakonom propisanih odnosa. Za eventualne povrede ugovora, navode iz ministarstva, nadležna je Agencija.

“U svakom slučaju, sektor krumpira i proizvođači krumpira i dalje će imati podršku ministarstva kako bi njihova proizvodnja bila održiva, a proizvođači okrupnjeni, snažniji i konkurentniji na zajedničkom tržištu. Naime, nakon što je Europska komisija ukinula korištenje klorprofama kao zaštite od klijanja krumpira u skladištu, stvorila se potreba za brzim ulaganjima u izgradnju novih, tehnički naprednijih i bitno skupljih nepropusnih skladišta. Zato je mnistarstvo u razgovoru s proizvođačima krumpira kreiralo natječaj od 15,2 milijuna eura i usmjerilo sredstva direktno u izgradnju potrebne infrastrukture, skladišnih kapaciteta za krumpir”, ističu iz ministarstva.

Prevedeno, nakon što je u EU zabranjeno sredstvo kojim se krumpir tretirao protiv klijavosti, domaća proizvodnja krumpirala morala je užurbano izgraditi skladišta u kojim bi se u posebnim uvjetima čuvao krumpir i sprečavalo njegovo klijanje.

Iz ministarstva navode da se novac usmjerio u 22 skladišta i tri proizvođačke organizacije. I sam Dodlek naveo je da je uložio u takvo skladište, što ga je financijski opteretilo, a i Enna Fruit je potvrdila da ima svoje skladište na području Varaždina.

Samo ministarstvo navelo je da Dodlek-agro drži oko 10 posto proizvodnje krumpira u Hrvatskoj te ne očekuju da će biti poremećaja na tržištu zbog ovog slučaja s Dodlekom, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari