NEDOSTAJE DJELATNIKA

Problemi s obnovom nakon potresa: ”Dobri radnici su otišli na zapad, nedostaje nam 100.000 ljudi”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Za obnovu nedostaje 100 tisuća radnika, kazao je za Večernji list direktor Tehnike Zlatko Sirovec. Tehnika je jedna od vodećih tvrtki ne samo hrvatskog građevinskog sektora nego i cjelokupnog gospodarstva.

“Naši radnici su nestali kad smo se dodvoravali sindikatima pa su govorili da ih ima 250.000 na burzi te da njih uzmemo, ali nismo ih mogli uzeti jer je to bila floskula. A radnici iz susjedstva, koji tradicionalno rade kod nas, imaju iskustvo, jedu našu hranu, nemaju jezičnu barijeru i dobri su radnici, sad su otišli na zapad”, kazao je Sirovec, pišu Vijesti.hr

Naglašava da je trenutno najveći izazov u građevinarstvu nedostatak kvalificirane radne snage. Razlog tome je dijelom u negativnom prirodnom prirastu i snažnom procesu ekonomske migracije prema zapadnoj Europi.

“Na osnovi nekih mojih istraživanja mogu reći da kod 60 posto ljudi iseljavanje nije povezano s visinom plaće, nego s manjkom perspektive u zemlji i s pesimizmom za budućnost. To bi trebalo mijenjati”, tvrdi Sirovec.

Na pitanje odakle uvesti novu radnu snagu Sirovec kaže da je to jednostavno jer ima siromašnijih zemalja na svijetu.

“S obzirom na globalizaciju, sad nam više nisu daleko ni Bangladeš, Indija, Nepal, Filipini… Snaći ćemo se za radnu snagu, ali nećemo dobiti kvalificirane i tako kvalitetne radnike kao što smo ih prije dobivali iz susjedstva. Budu li tržišni uvjeti dobri, snaći ćemo se. Treba biti realan. I Njemačku su, primjerice, izgradili naši očevi, gastarbajteri, nisu je gradili Nijemci”.

Budući da radnika nema ni u Hrvatskoj ni u regiji, direktor ističe će radnike morati uvoziti iz Bangladeša i Indije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari