PROBLEMI U ZDRAVSTVU Na mamografiju se čeka dvije godine: ‘Danas očito ako nemaš vezu ili para ostaje ti jedino da umreš’

Foto: Ilustracija (Marko Jurinec/PIXSELL)

Nitko normalan neće čekati dvije godine i hrvatsko zdravstvo, pa tako ni sin pacijentice kojoj upravo pravodobni pregled može spasiti život

Ante, kojemu je rak već uzeo baku, ne želi se pomiriti s gotovo dvije godine neizvjesnosti, koliko bi njegova majka trebala čekati na potencijalno spasonosan pregled. Ipak, tvrdi, pred kamere nije stao zbog svoje majke.

“Ne zbog moje majke koja će se možda i snać nekako ili otić privatno, ali jednostavno zbog svih tih žena, zbog svih tih ljudi koji moraju toliko dugo čekati jer danas očito ako nemaš vezu ili para ostaje ti jedino da umreš”, tvrdi Ante.

Posebno ga ljuti što odgovorni u medijima, kako kaže, problem pokušavaju umanjiti. “Lječnici i ministar se hvale smanjenim listama čekanja. Ja se pitam gdje su te smanjene liste čekanja, je li su to možda u njihovim privatnim klinikama, koje rade van radnog vremena, je li to negdje drugo jer u splitskoj bolnici definitivno nije”, kazao je Ante.

Iz KBC-a Split poručuju kako je svim ženama, a posebno onima starijim od 60 godina preporučen preventivni pregled jednom godišnje. “Prilikom tog pregleda, ukoliko radiolog primjeti da je nešto sumnjivo, da je potrebna daljna obrada mi sami te pacijente zovemo i osiguramo im termin nakon nekoliko dana”, tvrdi dr. Krešimir Dolić, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Ali da bi radiolog uopće nešto primjetio prvo se treba napraviti preventivni pregled. Doktor Dolić tvrdi “Radimo nadljudskim naporima, ali nemamo ni opreme ni radiologa kako bi smo to ubrzali.”

“Mi već godinama imamo praktički dvije ambulante ultrazvučne koje se bave dijagnostikom dojke i koje jednostavno ne mogu odraditi sve te zahtjeve i potrebe našeg pučanstva”, tvrdi doktor Dolić.

Dakle ako radiolog prilikom preventivnog pregleda primjeti da nešto nije u redu s vama onda će te pregled čekati nekakvih mjesec dana, ali sam preventivni pregled, e za njega će te se dobrano načekati.

I nadate se gotovo cijele dvije godine da u vama ne buja zloćudna bolest, što je posebno teško ako je tumor već uzeo život nekome iz vaše obitelji.
Hari Kočić

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari