U tri godine prodaja novina pala za 25 posto: doznajte što se čita najviše

Ilustracija

Brojke je objavila i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja koja kaže: sve je u padu kad su novine u pitanju

‘Sutkinja primila mito za oslobađanje Horvatinčića’. ‘Srce ministrice Obuljen osvojio srpski ministar kulture’. ‘Milanović, Bandić, Vujčić i Dalić prešmrkani kokainom’. Hrabre naslovnice i još hrabriji, često i neprovjereni članci koje nitko drugi ne bi napisao.

Pored njih i članci na rubu pameti poput onoga Kako znati je li netko na vašu obitelj bacio uroke. Ovakav miks, uz obavezne teme o komunistima i udbašima. To je najprodavaniji općeinformativni tjednik u Hrvatskoj, 7dnevno.

“Mi smo jednostavno otvarali teme koje drugi nisu. Mi smo često imali i velikih problema zbog tih tema, ali jednostavno nismo posustali. Tako je ovo ostalo do dan danas”, kazao je Dražen Boroš, zamjenik glavnog urednika 7dnevno.

Ipak, i njima naklada pada. Tjednici se čitaju 13% manje nego lani. “Mislim da se radi o dvoznamenkastom padu. To je podatak koji ja ne znam, ali i dalje smo najčitaniji politički tjednik u Hrvatskoj”, tvrdi Boroš.

Brojke pokazuju kako se u Hrvatskoj i dnevne novine kupuju sve manje. 2013. bilo ih je prodano više od 100 milijuna, 2014. je to palo na 91,2 milijuna, 2015. na nešto manje od 80,3 milijuna, a 2016. na 73,7 milijuna primjeraka.

“Možemo reći da trend traje 20 godina. zadnji put su podaci o usponu bili ’97 i to su nedosanjane brojke. Tada su se novine prodavale u brojkama od 670 tisuća dnevno. To je trend koji je svojstven ne samo nama, već Europi i zapadnom svijetu”, kazala je Jelena Jurišić, profesorica na Hrvatskim Studijima.

Najprodavanija su 24 sata koja imaju između 30 i 40 posto udjela. Slijedi ih Jutarnji list koji ima između 20 i 30 posto, zatim Večernji list koji ima između 10 i 20 posto, te Slobodna Dalmacija koja ima od 5 do 10 posto. Osim još Novog lista, svi su ostali po nakladi gotovo zanemarivi.

Styria koja izdaje 24 sata, Večernji list, Poslovni Dnevnik i Express, prva je u prodaji. No, Hanza media ima više udjela u oglašavanju. U grupaciji koja izdaje Jutarnji list, Slobodnu Dalmaciju, Sportske Novosti, Gloriju i Globus, uvjeravaju kako oni krizu u izdavaštvu – prevladavaju.

“Naš pad prodaje je zapravo neznatan. Riječ je o 1,9 posto u odnosu na proteklu godinu. Naš pad je 4 puta manji od pada tržišta, međutim taj pad je kompenziran akvizicjom dodatnih čitatelja digitalnih izdanja”, kazao je Tomislav Wruss, direktor izdavašta Hanza Media.

Pitanje je što čitatelje može zadržati da i dalje kupuju dobru staru novinu koja s informacijama debelo kasni za digitalnim platformama kojima je brzina glavna vrlina.

“Mi smo tu u nešto boljoj poziciji jer smo mi izdavač koji se bavi premium sadržajem i puno više ulažemo u naše novinare, kolumniste i komentatore”, tvrdi Wruss.

“Copy/paste novinarstvo nije za tisak. Niti novinarstvo fake newsa. Publika traži kvalitetnu informaciju, analitičnu informaciju i od stručnih autora”, objašnjava profesorica Jurišić.

A mlađe generacije više vole neke druge- digitalne zvijezde. Putem interneta čak glavne informacije dobiva čak 61 posto ljudi u Hrvatskoj. To je prva brojka u ovom prilogu koja ne namjerava padati.

Dario Todorović

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari