SMS-OVI NUDE DOKAZE

Procurile SMS poruke Horvatu; Međusobno si slali imena tvrtki koje trebaju dobiti državne potpore

Procurile SMS poruke Horvatu; Međusobno si slali imena tvrtki koje trebaju dobiti državne potpore

Horvat je slao poruke s imenima tvrtki za koje je on tražio potpore i dodao Ani Mandac: “I jedan po tvom”. Tvrtke, za koje je intervenirao bivši ministar Tolušić, bile označene navodno s (T)

Poruke pronađene u mobitelu bivše pomoćnice ministra gospodarstva Ane Mandac važan su dokaz u istrazi protiv Darka Horvata u aferi s nezakonitim dodjelama potpora malim poduzetnicima.

Istražitelji su pronašli cijele popise tvrtki koje su joj slali potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ondašnji ministar Tomislav Tolušić, kao i dvojac iz Ministarstva regionalnog razvoja – državni tajnik Velimir Žunac, te ravnateljica uprave Katica Mišković, donosi Telegram.

Među njima su bile tvrtke njima bliskih ljudi, ali i političkih istomišljenika, te predstavnika manjina. Za tvrtke u vlasništvu predstavnika srpske manjine lobirao je Boris Milošević. Istražitelji su pronašli popis a 15-ak tvrtki, koji je, kako je Ana Mandac javila Miloševiću, bilo nužno prepoloviti.

Povezani VIDEO:

Milošević se interesirao kod Horvatove pomoćnice: “Ima li kakvih novosti za ovih 7.”

Ona mu na to odgovara: “Trebalo bi biti ok, ali čekamo usklađenje.”

Jednu od ključnih poruka iz kojih je jasno da su ove dodjele poticaja bile nezakonite Ana Mandac dobila je od suradnice iz Ministarstva gospodarstva.

Ona joj je 10. prosinca 2018. u 18:34 sati napisala: “Ako budeš razgovarala s ministrom upozori ga da ako revizija nađe ove potpore snosit će odgovornost. Ne postoji legalni način da se po jasno zadanim kriterijima Programa potpora odobri onima koji nisu ostvarili dovoljan broj bodova ili da se od preostali cca 350 odabere nekoliko njih kojima će se dodijeliti potpora. Odluka će možda biti manje uočljiva… međutim, što god da se napravi nije u skladu s propisanim kriterijima Programa”.

I sam Horvat razmjenjivao je poruke s Anom Mandac.

Napisao joj je imena tvrtki za koje je on tražio potpore, te dodao: “I jedan po tvom”. Par sati kasnije pitao ju je jesu li odluke riješene, na što mu je ona odgovorila: “U niskom smo startu. Čekamo odobrenje Ministarstva financija”.

Istražitelji su našli i razmjenu poruke državnog tajnika Žuneca i Ane Mandac koja je primila još jednu poruku upozorenja svojih suradnika: “Treba vidjeti što će reći revizija jer će oni prvo doći k meni i pitati me za sve“.

Slične poruke pronađene su i u komunikaciji Ane Mandac s Borisom Miloševićem, kao i s Katicom Mišković. Velimiru Žuncu javila je porukom: “Popović graniti 100.000 kn, Tex d.o.o. 150.000 kn. Je l’ to OK?”. Žunec joj uzvraća: “Naravno. Hvala. Odužit ćemo se. Pozz.””

Kada je od još jedne poznanice dobila zahvalu za ‘osobni angažman’ na dodjeli potpora, Ana Mandac uzvratila je porukom: “Sve ok! Radimo… surađujemo… privređujemo!”.

Istražitelji su uočili da su firme za koje je urgirao Žunac na popisu imale u zgradi oznaku (Ž), dok su one za koje je intervenirao Tomislav Tolušić bile označene s (T), prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari