'DOĐITE ZA PET DANA'

Procurili šokantni telefonski razgovori Matijanića i splitskih liječnika: ‘Pa dobro malo ste se ispripadali…’

Foto: PIXSELL

Matijanić i Topić su u četvrtak i petak, 4. i 5. kolovoza, uputili više poziva bolnici i Hitnoj tražeći savjete, pomoć i hospitalizaciju

Vladimir Matijanić, Indexov novinar, umro je u petak u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć od splitskih liječnika. Prvi put je 2. kolovoza na hitnom prijemu Infektologije tražio da ga hospitaliziraju. No, poslali su ga kući.

Njegova životna partnerica Andrea Topić, također Indexova novinarka, na Facebooku je detaljno opisala kako su dan prije njegove smrti i na dan smrti najmanje deset puta zvali bolnicu i Hitnu te tražili da ga hospitaliziraju. Navela je kako je Matijanić imao Sjogrenov sindrom i intersticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od covida, prenosi Net.hr.

Topić je u objavi opisala koliko su puta zvali bolnicu, koliko puta Hitnu pomoć te kako ga Hitna nakon prvog dolaska također nije željela odvesti u bolnicu, a drugi put kad su došli, kada mu se stanje još pogoršalo, bilo je prekasno.

Deset poziva bolnici i Hitnoj

Index je sada objavio uznemirujuće snimke razgovora s dežurnim doktorom koji je Matijaniću večer prije smrti rekao da se javi za pet dana te s medicinskom djelatnicom s Infektološkog odjela koja mu je samo par sati prije smrti rekla da mokri u lonac pored kreveta poslušajte ovdje.

Matijanić i Topić su u četvrtak i petak, 4. i 5. kolovoza, uputili više poziva bolnici i Hitnoj tražeći savjete, pomoć i hospitalizaciju. Matijanić je oko 10 puta zvao hitni infektološki prijem u splitskoj bolnici, zvao je i Hitnu na 194, a Topić je u petak u jutarnjim satima u 9:28 i u 10:27 zvala splitsku bolnicu – hitnu infektologiju te u 14:14 uputila poziv na 194.

4.8. u 23:12 poziv bolnici na 021 557 111 (Centrala bolnice)

Bolnica: Dobra večer, izvolite.
Matijanić: Dobro jutro. Dobra večer, ispričavam se. Imam covid već dva dana. I inače sam imunokompromitirani bolesnik i imam Sjogrena. I dva dana sam imao temperaturu koja je sad lagano u padu, međutim danas je počeo kašalj. Maloprije sam imao jedan kašalj koji je bio gotovo s hropcem, nisam mogao udahnuti kraće vrijeme. I sad opet normalno dišem pa sad ne znam je li to razlog da dođem na Hitnu ili…?
B: Pa ne znam. Ajd nazovite hitni prijem Zarazne na 557 565 pa vidite što će vam oni reći.

4.8. u 23:13 razgovor s dežurnim liječnikom na 021 557 644

Liječnik: Halo?
Matijanić: Dobar dan, jesam, dobra večer, jesam dobio dežurnog liječnika?
L: este.
V: Ja se ispričavam što vam smetam, uputili su me s hitne infektivne na vas, evo o čemu je riječ. Imam covid već dva dana, imuno sam kompromitiran, odnosno imam Sjogrena i imam sumnju na sarkoidozu i…
L: Imate li terapiju za to? Polako.
V: Imam, uzimam Dekortin i…
L: Koliko?
V: Jedan i pol.
L: Miligram?
V: Jednu i pol tabletu.
L: A kolika je tableta?
V: Isuse, di je sad tableta, samo da pogledam kutiju. Počeo sam ih uzimat jučer praktički.
L: Niste prije toga?
V: Ne, nisam zato jer…
L: Onda niste imunokompromitirani.
V: Jesam.
L: A niste, bogami, ako ste imali samo to od terapije.
V: Pet, pet miligrama. Imam Dekortin i imam onaj vitamin D, ovaj…
L: Ništa. Čekajte, znači niste imunokompromitirani ako samo to uzimate, a prije toga niste uzimali nikakvu . terapiju.
V: Nisam uzimao jer sam imao helikobakter pa su mi preporučili…
L: Oke, oke, uglavnom nemate. E, i?
V: Dakle, imam covid već dva dana i večeras je počeo kašalj i maloprije sam imao jedan napad gdje sam hroptao, nisam mogao udahnuti. I sad je to prošlo.
L: To je dobro, to je malo neobično. Jeste inače plućni bolesnik?
V: Pa ne znam.
L: Jel sarkoidoza na plućima ili samo čvorovi tako?
V: Pa čini mi se da je, mene grlo danas peklo.
L: To peče svakoga tko ima covid. Nego, imate sarkoidozu na plućima ili samo tako kao sumnja na sarkoidozu?
V: Sarkoidozu na plućima sumnja.
L: A rendgen? Imate šta na rendgenu?
V: Bila je neka promjena na rendgenu…
L: Mala, nije velika, već bi čuli.
V: Ne, nije.
L: Dobro, okej. Razumljivo. I, dobro…
V: Imao sam, pokušao sam kao iskašljat nešto.
L: Dobro, pa vam je zapelo, dobro, okej. I? Što vam smeta? Što ste htjeli pitati?
V: Dakle, s obzirom da imam covid već dva dana, da sam prilično nemoćan, mislim iscrpljen. Zanima me trebam li doći na Hitnu ili što moram?
L: Ne.
V: Ne?
L: Ne. Dok normalno dišete, ništa, za dva dana neće biti ništa, imunokompromitirani niste jer to nije dovoljno i da uzimate duže vremena od sedam i pol miligrama Dekortina, ne gleda se kao imunokompromitiranost, pogotovo ne kad se dva dana uzima. Znači, u dva dana baš pogoršanja nema, čak ni imunokompromitiranim – a to niste, tako da ste jedno mirni pet dana. Ako za pet dana budete i dalje imali fibru i teže disali, dođite.
V: Molim? Ja dišem normalno, ali…
L: Znam, zato vam i govorim.
V: Sad mi se dogodio ovaj ispad koji je bio dosta, dosta ružan jer sam pokušao to nešto iskašljat što mi je grgljalo u grlu.
L: Pa dobro, to ste, eto, pokušali iskašljat pa se malo ispripali, ako vidite još malo krvi unutra, bit ćete još više prepadnuti, ali to tako bude. Nema to veze. Znači, najbitnija stvar da vi u mirovanju dobro dišete i da fibra nije duža od pet dana. Ako tako ne bude, vi svratite. A sad nema potrebe dolazit ranije. Nema terapije koja će vas… spriječit vam širenje ili ne znam šta. To ne postoji.
V: Fibra pada. Fibra pada preko dana.
L: Pa dobro, fibra će vam biti koji dan, mislim, ne znam. Kažem vam, ako vam je manje od pet dana. Znači, ako prođe pet dana fibre 38, pet dana da je stalno 38 fibra, dođite, ili ako počnete teško disati u mirovanju. Eto. Drugo ništa.
V: Okej.
L: I ako budu teški bolovi i ne znam šta. Ali, zapravo, ja ne očekujem da će doći uopće do znakova bolesti, slabosti, imati išta drugo prvih četiri, pet dana.
V: A poslije?
L: Poslije šta bude. Nisam vidoviti Milan.
V: Dobro.
L: A i mala možda, zbog te sumnje na sarkoidozu, možda mala šansa da će vam biti nešto lošije nego drugima, ali u pravilu niti ta terapija niti vaše bolesti ne znače da će išta biti gore nego bilo kome drugome. Jeste se vi cijepili?
V: Nisam.
L: E, jebiga. Jeste imali koronu?
V: Nisam.
L: A što da vam kažem. To vam sprječava ne samo od zaraze ili novog virusa nego i teškog, teškog oblika bolesti. Koliko vam je godina?
V: Pedeset.
L: A pa nije puno, ajde. To da je došlo, da je bila delta i ono prije delte, onda bi vi već bili polako… Ne odmah, ali za pet dana bi već bili kod nas, a za omikron vjerovatno neće biti ništa ozbiljno. Najvjerovatnije. Bez obzira na sve što imate.
V: Dobro.
L: Hvala, bok.
V: Eto ga! Ajte, bok bok.

5.8. u 8 ujutro – Hitna infektologija

Bolnica: Molim? Halo?
Matijanić: Dobro jutro. Jesam li dobio hitnu infektivnu?
B: Je.
M: Od utorka ujutro imam covid i od jučer, sinoć, noćas imam jake bolove u mišićima i zglobovima. Malaksalost ogromnu.
B: E…
M: Šta bi zapravo trebalo uzimati?
B: Šta ste uzeli za bolove?
M: Nisam još ništa.
B: Pa znači ovako… Koliko imate kila?
M: Pa sedamdesetak.
B: Možete uzeti Lekadol. Onaj od 500, uzmite dva.
M: A njih uzimam cijelo vrijeme.
B: Pa onda probajte s brufenom.
M: Aha.
B: To vam jednostavno u sklopu bolesti je ovaj…
M: Može li Neofen?
B: Može, može. Od koliko imate? Od 400 bit će…
M: Je.
B: E pa možete uzeti jedan i pol.
M: Dobro.
B: Eto pa ćete vidjeti. Ako vam na Neofen ne prođe, onda dođite pa ćemo vidjeti.
M: Dobro, bok.
B: Eto, bok.

Ispovijest djevojke

“Stojim u kuhinji i čujemo njegovo “upomoć”. Dotrčavam, vidim da su mu stopala plava, dotičem ih, hladna su, jasno mi je da nema cirkulacije uopće. Lice mu je sivo, kao da nema krvi, ni kisika. Jedva mi govori “ne mogu disat”. Zovem hitnu da dolaze isti tren i da ne može disati. Sjećaju nas se, kako i ne bi, kažu da će ga sada odvesti u bolnicu.

Oni dolaze nakon, a možda i 20 minuta, pakiram mu stvari za bolnicu, on leži, hropće, ubrzano diše, postaje sve plaviji. Oni dolaze, isti tim od prošli put, on je još pri sebi, ali se i dalje ne može micati, užasno mu je, govore mu da se dovuče do jedne strane kreveta da ga posjednu u stolicu i odnesu. Ne ide.

Vičem: U ovom položaju ne može disat! Kažu: Ma može. Uhvatim ga za ruku, on me pogleda, preokrene oči i zaspe zauvijek

U to ga jedan tehničar hvata za noge i drži ih u zraku, govori “ovo će mu podić tlak”, ali on postaje sve bljeđi, dovlače ga na lancunu na onu stranu kreveta bliže stolici, vidim da mu je glava klonila u čudan položaj, kao, zabačena je, vičem “u ovom položaju ne može disat!!”, kažu “ma može”, uhvatim ga za ruku, govorim mu da će sve biti u redu, da će ga odvesti u bolnicu, on me pogleda i preokrene oči i zaspe zauvijek.

Tad tehničar poviče na uređaj kolegi “ostavi nosila, donesi reanimacijsku!”.

Oživljavali su ga možda i sat vremena”, opisala je Topić.

Cijeli razgovor Matijanića i djelatnika Hitne i bolnice možete preslušati na Indexu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari