PRIJEDLOG EKONOMISTA

Profesor s Ekonomije i bivši dekan: ”Marketima ograničiti radno vrijeme do 18, uništavaju ugostitelje”

Foto: Pixsell

Profesor s Ekonomije i bivši dekan te saborski zastupnik Ivan Lovrinović na svojoj je Facebook stranici podijelio, kako tvrdi, pismo jednog ugostitelja koji je predložio da se radno vrijeme marketa ograniči do maksimalno 18 sati i da nedjeljom ne rade jer njihovo radno vrijeme, kako piše, uništava ugostiteljstvo.

“Hipermarketi uništavaju i ugostitelje i državni proračun”

“Molim Vas da Vi kao ekonomist pojasnite situaciju u turizmu sa otvorenim dućanima u prvom redu do mora u turističkim mjestima kao što: Lidl, Spar, Kaufland, Plodine, Tommy. Konzum i drugi. Utjecaj tih hipermarketa na bruto prihod od turizma .i njihovo radno vrijeme koje uništava kompletno ugostiteljstvo, piše Index.hr

VIDEO DANA:

PRIMJER 1.

Jedno pečeno pile košta cca 30 kn, dvije pive 16 kn, rajčice 5 kn, četvrtina kruha 2 kn što skupa iznosi  53 kune. Država od toga putem PDV-a dobije oko 13 kuna. Da je taj isti  gost to isto konzumirao u restoranu platio bi 250 kn, a iznos PDV-a bio bi veći od kompletnog računa u hipermarketu. Dakle, hipermarketi uništavaju i ugostitelje i državni proračun.

Moj prijedlog: ograničiti radno vrijeme marketa do  max 18 sati i nedjelja zatvorena. Što biste Vi predložili?” piše u pismu koje je podijelio, nakon čega je napisao i odgovor.

“Postojeće stanje potiče jeftini turizam i povećava zagađenje okoliša”

“Moj odgovor: Predložio bih isto kao i Vi, jer su to turistički osviještene zemlje davno regulirale na način da svatko može raditi a ne da marketi uništavaju ugostitelje i tako smanjuju prihode proračuna.

Pored toga, postojeće stanje potiče jeftini turizam i povećava zagađenje okoliša koje je sve veći trošak o kojem skoro nitko ne govori. Hipermarketi strahovito potiču uvoz i tako se kroz naš turizam prodaje dominantno strana roba.

Uz sve to HNB precijenjenim tečajem kune zadaje još dodatni udarac jer ruši konkurentnost i smanjuje prihode svima koji od toga žive. Od postojećeg modela turizma svi imaju više koristi od nas u Hrvatskoj.

Uz sve rečeno, strani trgovački lanci prehranom nisu u proteklih 15 godina uplatiti u državni proračun niti kune poreza na dobit jer stalno iskazuju gubitak!!!

Vjerojatno će neki čitatelji reći da je ovaj ugostitelj skup, no on traži ograničavanje radnog vremena do -8 sati. No, važnija je informacija da je stranih turista oko 80%.

Sve je okrenuto naopako i PH se čvrsto i aktivno zalaže za promjenu politike u turizmu”, napisao je profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ivan Lovrinović.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari