VREMENSKA PROGNOZA ŽELJKE POGAČIĆ

PROGNOZA Pred nama je perod promjenljivog vremena, evo što nas čeka do kraja tjedna

Ilustracija: Hrvoje Skočič/Riportal

Temperature će prema kraju tjedna porasti od 16 °C do 18 °C

Nakon sunčane i mirnije nedjelje, ponedjeljak će pokazivati svim meteorološkim elementima da u utorak stiže fronta sa zapada.

Na moru će zapuhati umjereno do jako jugo, nakon jutarnjeg burina uz obalu.

U gorju jača jugozapadnjak pa minusi neće biti toliko izraženi. Pritom će se najviše oblaka skupiti upravo na moru i u gorju. Kiše neće biti puno. Kišni oblaci će se sa zapada do podneva premještati i zahvaćati jug zemlje.

U najvišem gorju padat će nakratko i susnježica i snijeg. Središnji i istočni krajevi imat će prijepodne i dosta sunčanog vremena i hladnoće.

Više u VIDEOPRILOGU:

Drugi dio dana u središnjim i sjeverozapadnim predjelima Hrvatske bit će oblačniji nego prijepodne, ali bit će i sunčanih razdoblja. Pritom, na istoku i jugu područja računajte sredinom dana na kratkotrajnu slabu kišu, vrlo malih količina. Uz slab do umjeren jugozapadnjak, bit će toplije od vikenda uz temperature oko 12 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju slično vrijeme, oblačno uz povremenu kišu koja će popodne biti češća u podvelebitskom i riječkom području te gorju. Jugo i jugozapadnjak puhat će većinom umjereno do umjereno jako. U Istri i primorju će najviše temperature biti od 9 °C do 12 °C, a u gorju 6 °C do 9 °C.

I istok zemlje će popodne biti oblačniji nego ujutro. S jugozapada će stizati i tamniji oblaci, ali samo će lokalno i kratkotrajno biti slabe kiše. Uz umjeren južni i jugoistočni vjetar bit će toplije, maksimalci će biti oko 12 °C. U Dalmaciji će i drugi dio dana proteći uz vrijeme po jugu. Bit će dosta oblaka uz povremenu kišu, češću na sjeveru i otocima. Umjeren do umjereno jak vjetar, uz daljnji pad tlaka zraka uzrokovat će nepovoljne biometeorološke prilike, umor. Štoviše, jugo će u noći pojačati, nerijetko će biti jakih udara. Najviše temperature bit će od 9 °C u zaleđu do 14 °C na jugu. Svježije popodne!

U NASTAVKU TJEDNA

Na moru ostaje iznadprosječno toplo. Štoviše, temperature će prema kraju tjedna porasti od 16 °C do 18 °C. NO, prije toga slijedi svježiji utorak uz jako jugo, kišu i grmljavinu koja lokalno može biti i obilna. U srijedu se oborine premještaju prema jugu, ali od četvrtka do vikenda zato suho uz slab vjetar promjenjivog smjera. Za vikend, čini se, opet promjenjivo.

Na kopnu uz jugozapadnjak, temperature od 13 °C do 16 °C danju i pozitivne temperature u noći, nastavak tjedna imat će proljetni ugođaj. Doduše, ni nakon srijede neće biti posve stabilno zbog dosta vlage u zraku. Prije toga, u utorak popodne stiže kiša i to u popodnevnim sati. Lokalno će pasti 10-tak litara po četvornome metru, u gorju je izgledan i snijeg u jutarnjim satima.

IZGLEDI VREMENA

Proljetni ugođaj će vjerojatno potrajati do kraja veljače. Štoviše, razmjerno topla jutra idućih dana pogodovat će razvoju raslinja, baš kao što je zapisano u pučkoj prognozi na dan svetog Valentina. Doduše, ne samo na jedan dan, već i dulje, prognozira Željka Pogačić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari