BEZ IZOLACIJE/KARANTENE

Video | Kreće samotestiranje učenika: HZJZ objedinio sve upute i preporuke

Kreće samotestiranje učenika: HZJZ objedinio sve upute i preporuke

Ministar Fuchs, gostujući u RTL-u Danas kaže kako nitko nikoga ne prisiljava ni na što

Diljem škola u Hrvatskoj u ponedjeljak je započelo redovito samotestirane učenike koje za cilj, kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), ima povećati vjerojatnost za što duže održavanje nastave uživo u prostorima škole ukidanjem mjere zdravstvenog nadzora u samoizolaciji (karanteni).

Dodatni cilj je smanjiti rizik od širenja bolesti COVID-19 u školi i u obitelji, dodaju.

Provođenjem mjere dobrovoljnog redovitog samotestiranja na SARS-COV-2 u potpunosti bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi ili izvan škole bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa, ističu potom te napominju kako je mjera redovitog samotestiranja dobrovoljna.

Povezani VIDEO:

S druge pak strane, za učenike koji odbiju testiranje jedanput tjedno, za što su im osigurani besplatni testovi, roditelj/skrbnik mora potpisati privolu kojom to potvrđuje.

Radovan Fuchs, ministar obrazovanja u RTL-u Danas prokomentirao je kako nitko nikoga ne prisiljava ni na što, a otkrio je i kako ne očekuje veliki broj onih koji će odbiti provoditi mjeru.

“Mi cijelo vrijeme govorimo o oboljelima kojih ima puno, ali kada govorimo o obrazovnom sustavu, onda su samoizolacije te koje strahovito štete obrazovnom procesu, a onih učenika koji su bili u samoizolaciji imamo daleko više nego samih oboljelih. Upravo zbog toga, da ne bi patio obrazovni proces, iako smo na UNESCO-ovoj listi izašli kao zemlja, koja je u prošloj školskoj godini imala online dana ili provedenih u nastavi, što je jako dobro. Svejedno zbog ovako velikog broja učenika u samoizolaciji,  mislimo da je ovo dobro. Vratit ćemo ih sve u škole i nadamo se da će ih biti čim manje”, istaknuo je između ostalog za RTL.hr.

Sve informacije o samotestiranju školaraca HZJZ je objedinio ovdje!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari