PROGNOZA VREMENA: Iskoristite vikend najbolje što možete, stiže promjena vremena!

Foto: Predrag Šneler

Prije nego što do dođe do novog pada temperature, očekujemo još jedan vrlo topao vikend. Donosimo vikend prognozu našeg meteorologa Nikole Vikić-Topića

Nakon više od mjesec dana izvanredne topline i temperatura znatno iznad prosjeka, približava nam se osvježenje, kako to obično biva, nekima na zadovoljstvo, drugima baš i ne. Nemojte ubiti glasnika! No, u svakom slučaju, prije nego što do dođe do tog pada temperature, očekujemo još jedan vrlo topao vikend… A kiša? Kako gdje! Količine će biti vrlo neravnomjerno raspoređene, ponegdje je moguće pola mjesečnog prosjeka, dok drugdje neće biti ni kapi… Kolika je vjerojatnost kiše za vaše područje, doznajte u tekstu!

Vikend na Jadranu – većinom suh

Na moru će vikend biti vrlo ugodan, sunčan i topao uz malu do umjerenu naoblaku. U subotu poslijepodne postoji mala vjerojatnost za poneki pljusak, manja od 20 %. Puhat će slaba bura i maestral te će biti vrlo toplo, između 25 i 28 °C.

U nedjelju ujutro sunčano, a poslijepodne malo oblačnije, pa je mogućnost za pljusak nešto veća nego u subotu s time da vjerojatnost za kišu osobito raste kasno navečer i u noći. Vjetar će okretati preko zapadnog na jugozapadni i južni te će malo ojačati što je u stvari najava promjene vremena s kišom.

Vikend u unutrašnjosti – ponegdje uz kišu

Na kopnu će subota i nedjelja biti djelomice do pretežno sunčane. Ipak, oba će dana u poslijepodnevnim satima biti nestabilno, uz umjeren do jak razvoj oblaka, tako da će lokalno biti pljuskova s grmljavinom, ponegdje i tučom. Takvi su pljuskovi mogući posvuda na kopnu, uključujući unutrašnjost Istre i Dalmacije, međutim najveća vjerojatnost za njih, oko 70 %, je u zapadnim i sjeverozapadnim kopnenim predjelima te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a znatno manja u Slavoniji, oko 30 %. Ipak, treba imati na umu da će to biti prolazni pljuskovi, a ne kiša od jutra do mraka!

Kao što smo već spomenuli, još uvijek ostaje vrlo toplo, bit će čak i pomalo vruće te sparno s obzirom na to da neće biti vjetra. Temperatura će dosezati vrijednosti između 25 i čak 29 °C s time da će najtoplije biti u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Dakle…

Za vikend će još uvijek biti vrlo toplo te bar djelomice sunčano. Povremeno će proći poneki kratak pljusak, osobito u kopnenim predjelima, znatno rjeđe na obali. Tako da vikend možete iskoristiti za boravak u prirodi, međutim budite spremni za taktičko povlačenje negdje na suho ili neka bar kišobran bude pri ruci ako ćete baš vi biti te nesreće da vas pogodi kakav pljusak, sasvim uobičajen u ovo doba godine!

Jače pogoršanje s češćom i jačom kišom te padom temperature stiže tek u ponedjeljak kad je moguće i jače nevrijeme!

Za još detaljniju i malo dugoročniju prognozu, gledajte RTL Vrijeme, svaki dan u 19:35, a mnogo zanimljivosti možete doznati i na našoj FB stranici RTL Vrijeme. Sutra za vas prognozira kolegica Željka Pogačić!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari