Groznica državne mature: ‘Učenici idu masovno na instrukcije jer ne znaju sami učiti’

Foto: Ilustracija

Državna matura sve je bliže, da ne bi bilo problema učenici se pripremaju punom parom, a uz pripreme u školi, nerijetko se plaćaju i privatne pripreme

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Za četrdeset i dvije tisuće maturanata stižu najstresniji dani u životu. Državna matura sve je bliže pa mnogi, osim dodatne nastave u školi, plaćaju i privatne pripreme. Sve kako bi na ispitima postigli što bolje rezultate.

Tečajevi i privatne instrukcije ne samo tijekom srednje, već i osnovne škole posljednjih su godina postali pravi biznis. Obrazovni stručnjaci procjenjuju da roditelji na njih godišnje potroše čak 78 milijuna kuna.

“Idem na pripreme iz hrvatskog i povijesti jer budući da su to opsežni predmeti mislim da bi trebalo to ponoviti prije mature”, rekao nam je Luka Šoštarić, maturant iz Druge gimnazije u Zagrebu.

Uz pripreme u školi, nerijetko se plaćaju i privatne pripreme.

“Također idem i na pripreme u dodatnu školu Trinom u kojem pohađam engleski i hrvatski”, kazala je Ivana Sabljak.

“Ne smatram da mi fali nešto, samo mi daje još dodatnu sigurnost. Kada je manja grupa, lakše je objasniti ono što mi nije jasno u školi”, objasnila je Nermina Peksen.

Na to se daju tisuće kuna, kao i na privatne instrukcije, na koje se ide kroz cijelo obrazovanje. Primjerice, prošle godine na instrukcije je išlo gotovo 55% učenika trećih razreda srednje škole. Najviše iz matematike, kemije, fizike i stranog jezika. Plaćaju se od 40 do 250 kuna na sat, ovisno o tome daju li instrukcije studenti ili profesori.

“Često se radi o tome da učenici sami ne znaju učiti pa traže pomoć izvana. Škola je ta koja ne osigurava pomoć koju učenici trebaju pa se obraćaju instruktorima koji im mogu pomoći u pripremi ispita, a vrlo često u ispravljanju negativnih ocjena”, zaključila je Zrinka Ristić Dedić iz Instituta za društvena istraživanja.

Profesorica matematike Maja Horvat honorarno daje instrukcije u jednoj privatnoj tvrtki. Pazi da se nikada ne radi o učenicima kojima ona predaje u školi, no kaže da na instrukcije najviše dolaze učenici prvih razreda srednjih škola.

“Neke ocjene u osnovnoj školi nisu realne pa samim time nastaju i velike rupe i to se ne može pokrpat u školi jer je pristup jedan na 30 i to je strašno teško. Neki učenici dolaze da bi imali bolju ocjenu, neki učenici dolaze zbog svoje vlastite lijenosti”, priznaje profesorica.

Iako ih plaćaju, ravnatelj jedne od najboljih zagrebačkih gimnazija tvrdi da njegovi učenici za privatnim instrukcijama nemaju potrebe.

“Mi ih u školi pripremimo izuzetno kvalitetno za polaganje državne mature i oni postižu odlične rezultate na državnoj maturi, ali nažalost ne uspijevamo ih uvjeriti da im je to dovoljno”, odgovorio je ravnatelj Druge gimnazije u Zagrebu, Drago Bagić.

Zbog straha od neuspjeha djece roditelji za instrukcije izdvajaju novce iz ionako skromnih novčanika.
Matea Damjanović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari