PROGNOZA VREMENA Početak nove godine donosi i veću promjenu vremena

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nova će godina početi s uglavno suhim i prosječno hladnim vremenom

Odbrojavajući sad već zadnje sate 2018. godine, prije postavljanja novih novogodišnjih rekorda i ciljeva, prisjećamo se rado i najupečatljivijih trenutaka koji su obilježili još malo pa Staru godinu. Raznolika, predivna, a nerijetko i okrutna priroda, omogućila nam je da vam, uz bok s podacima o ekstremnim temperaturama i oborinama, svakodnevno donosimo detaljne informacije o vremenu u svim regijama naše zemlje. I tako to 365 dana u godini. Ništa drugačije, nadamo se samo bolje, slijedi i u idućoj, 2019. godini.

Nova će godina početi s uglavno suhim i prosječno hladnim vremenom, ali uskoro slijedi prvi konkretniji hladniji prodor.

Prvi će dan 2019. godine u kopnenim predjelima biti sunčaniji od današnjeg, osobito poslijepodne. U ranim jutarnjim satima u Gorskom kotaru i u najzapadnijim predjelima zemlje, uglavnom uz granicu sa Slovenijom, može biti malo kiše ili susnježice. Dakle, sredinom će se dana gotovo posvuda razvedriti. Tako vedro i pretežno sunčano neće dugo zadržati.

Već u srijedu u gorju ponovno očekujte oborine na granici kiše i snijega, a u središnjoj Hrvatskoj rano ujutro moguća je mjestimice i ledena kiša. Najviša će temperatura u prvim danima Nove godine biti slična kao danas, a u gorju još za stupanj do dva viša. Jutra će biti malo hladnija, oko -2 °C, pa je ponovno moguć i mraz.

Četvrtak donosi značajnije zahladnjenje koje će potrajati do vikenda. Zapuhat će hladan sjeverac, mjestimice umjeren. Najviša će temperatura danju u većini unutrašnjosti biti uglavnom oko 1 °C, jutarnja ponovno oko -5 °C, u gorju i do -8 °C. Osim toga, vjerojatno je da većina gorskih predjela ni danju neće izlaziti iz minusa. Od petka pa sve do kraja vikenda izgledan je povremen snijeg i u nizinskim predjelima. Za sad se čini da na zapadu i u gorju neće biti većih količina, a na istoku je moguće stvaranje tek tanjeg snježnog pokrivača.

Iako će Staru godinu na Jadranu ispratiti olujna bura, Nova će godina biti manje vjetrovita. Na moru će to biti pretežno sunčan prvi dan Nove godine uz temperaturu sličnu današnjoj. Međutim, osjet hladnoće će u Dalmaciji biti manje izražen zbog malo slabijeg vjetra nego danas.

Na sjevernom će dijelu Jadrana i dalje biti mjestimice jakih udara. U srijedu će se jače naoblačiti pa je moguće i vrlo malo kiše. U Dalmaciji će kiša biti sporadična i slaba, a na sjevernom Jadranu će ona biti nešto upornija. Vjetar će ponovno ojačati i dosegnuti olujnu snagu, osobito pod Velebitom.

U četvrtak će biti uglavnom suho i sunčano, ali osjetno hladnije.

Temperatura će se duž cijele obale sniziti za 5 °C, a u petak ujutro će se na velikom dijelu Jadrana spustiti i do ništice. S ovim hladnim prodorom, izgledno je da će poneka pahulja zalepršati na Kvarnerskim i južnodalmatinskim otocima. Za vikend slijedi postupni porast temperature, ali i ne posve stabilno vrijeme.

Dakle, iako će prvi dani Nove godine početi suho i sunčano, od srijede slijedi ponovno oblačnije vrijeme uz mjestimične oborine. Ipak, značajniji će biti pad temperature. Iako se čini da će ovaj hladniji prodor donijeti malo i snijega, za sad se čini da ćemo se za konkretnije centimetre ipak morati još malo strpjeti.

I za kraj, komunicirali smo s vama preko medija, naše Facebook stranice RTL Meteo, slali ste nam fotografije i različite zanimljivosti o vremenu. Time smo mogli zaviriti nakratko i u vaš kutak na karti svijeta. Hvala Vam na tome, a mi vam obećajemo da ćemo i u idućoj godini, s velikom željom i dalje donositi preciznu, drugačiju i zanimljivu vremensku prognozu. Sretnu, zdravu i uspješnu 2019. godinu želi Vam cijeli RTL Meteo tim.
Željka Pogačić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari