PROKLETSTVO NASLJEDSTVA: Brat i maloljetna sestra naslijedili kuću s golemim dugovima o kojima nisu imali pojma

Brat i sestra su od djeda naslijedili kuću i 4 godine nakon ostavinske rasprave iznenada dobili rješenje o ovrsi. I to za dug koji je nastao prije više od 20 godina

S jedva dvije godine Marko Franić iz Daruvara je već bio zadužen, a da nije ni znao. Nije trošio na skupe igračke, već je imao tu nesreću da svoj dug naslijedi.

A za njega je doznao nakon ostavinske rasprave. Stiglo mu je rješenje o ovrsi, od 2400 kuna.

“Ništa mi naravno nije bilo jasno. Uputio sam se odvjetnici koja mi je predložila da to platim, da je to najjednostavniji način. Odlučio sam tako i napraviti, pa sam se uputio u FINA-u da ih pitam na koji način to mogu najjednostavnije učiniti, da to platim, s obzirom da je to najbezbolniji način. Blijedo su me pogledali i rekli na koji način ja to želim platiti. Ja sam rekao gotovinom, tad me žena opet blijedo pogledala i pitala znam li uopće koliko sam dužan. Tada sam joj spomenuo tih 2400 kuna, na što se ona onda kiselo nasmijala i rekla mi da je dug 262 tisuće kuna”, priča Marko.

U obavijesti o ovrsi jest pisalo da je dužan 2.399 kuna. No, Marko je potcijenio ključnu riječ – zatezne kamate.

“Saznao sam da je početkom 90-tih godina stric, od mog pokojnog oca brat, za koji mu je njegov otac, odnosno moj pokojni djed, dao punomoć i automatski mu dao kuću koja je tad bila u njegovom vlasništvu kao jamstvo, odnosno pod hipoteku. Kredit je navodno plaćen u cijelosti i ostalo je tek tih nekih 2400 kuna”, kaže Marko.

Taj iznos drastično su povećale tzv. komforne kamate ili kamate na kamatu koja je ’96. postala protuzakonitom.

Iz Croatia osiguranja tvrde da se radi o neplaćenom kreditu koji oni, eto sada pokušavaju naplatiti.

Do astronomskse cifre su doveli pojmovi poput denominacije, komfornih kamata i sličnih, no Marku i njegovoj sestri terminologija je najmanji problem. Markova sestra se još nije ni rodila, a već je imala dug.

“Sestra se rodila ’95. godine, znači, ona je već tri godine prije svog rođenja bila dužna”, kaže Marko.

Dok god se školuje, Markova sestra prima 1500 kuna mirovine po pokojnom ocu. Svaki mjesec skidaju joj 500 kuna za dug.

“Da sam i u jednom trenutku znao ili imao ikakve insinuacije, naznake, da postoji nekakav dug, sigurno bih se odrekao svega”, kaže Marko.

Samo da je provjerio stanje u gruntovnici prije ostavinske rasprave, znao bi da postoji zabilježba na kuću koju nasljeđuje i, zaista, mogao bi se odreći nasljedstva.

No, njegova sestra od ovog dugovanja nije se mogla spasiti. Naime, socijana skrb nikad ne bi dozvolila da se netko odrekne nasljedstva u ime maloljetnika. Pa je put do dužničkog pakla doista bio popločan dobrim namjerama.

Gost RTL Direkta je bio odvjetnik za građansko pravo Mladen Prka s kojim je Zoran Šprajc razgovarao o ovom slučaju.