Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora!

Gotovo 21 godinu od genocida, nakon osam godina suđenja i godinu i pol od zadnjeg ročišta, na sudu u Haagu danas će biti izrečena presuda balkanskom krvniku Radovanu Karadžiću

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je u četvrtak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora!

“Vijeće vas osuđuje na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora”, rekao je predsjednik sudskog vijeća O-Gon Kwon.

Kriv je za:

genocid u srebrenici
progon
istrebljenje
ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti
deportaciju
nehumana djela
širenje terora
protupravne napade na civile
uzimanje talaca
običaja ratovanja
Raspravno vijeće utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina – Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

Ključni događaji

16:59 Radovan Karadžić žalit će se na presudu Haškog suda
15:39 Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora!
15:37 Radovan Karadžić je kriv za genocid u Srebrenici!
15:31 Karadžić nije spriječio ubijanje civila u Srebrenici
15:05 Kriv je za držanje talaca
14:56 Namjerno granatiranje i napadanje civilnog stanovništva Sarajeva

16:59
Radovan Karadžić žalit će se na presudu Haškog suda

Radovan Karadžić žalit će se na presudu Haškog suda, rekao je njegov odvjetnik

Radovan Karadžić je “razočaran i začuđen”, rekao je Peter Robinson novinarima i dodao “da će uložiti žalbu”.

15:39
Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora!

Radovan Karadžić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina!

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u četvrtak je bivšeg vođu bosanskih Srba proglasio krivim za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici, opsadu Sarajeva, uzimanje vojnika UN-a za taoce, te za progon, istrebljenje, deportaciju i ubojstvo i zločine protiv čovječnosti u ratu u BiH, ali nije kriv za genocid u sedam drugih općina u BiH.

Vijeće je uzelo u obzir jačinu i doprinos kaznenih djela. To su među najtežim zločinima – istrebljenje i genocid se uključuje. Olakšavajuće okolnosti – sporazum s Richardom Holbrookeom, odstupio je od javnih dužnosti i povukao se da zauzvrat ne bi bio kazneno gonjen. Bez obzira na razloge koji su potakli odluku za ostavku u srpnju ’96. to jest olakotna okolnost. Izrazi žaljenja, dobro vladanje u pritvorskoj jedinici… Kao i osobne okolnosti.

Obzirom na kumulativne kazne kad se incidenti preklapaju, Vijeće smatra da je ubojstvo ustvari potpada pod istrebljenje pa se neće izreći kazna pod točkom 5. za sve ostale incidente ubojstva.

“Iz razloga koji su navedeni Vijeće nakon saslušanja svih dokaza nalazi da Vi Radovan Karadžić niste krivi za točku 1. genocid, krivi ste za točku 2 genocid za Srenrenicu, za istrebljivanje – čovječnost, ubojstva – čovječnost, ubojstvo – kršenje zakona i običajja ratovanja, deportacija – čovječnost, premještanje – čovječnost, teror – običaji ratovanja, napadi na civile – običaj ratovanja, uzimanje talaca – običaji ratovanja”.

15:37
Radovan Karadžić je kriv za genocid u Srebrenici!

Radovan Karadžić je kriv za genocid u Srebrenici!

15:31
Karadžić nije spriječio ubijanje civila u Srebrenici

Vijeće uvjereno je da je optuženi znao da tisuće zarobljnih koje snage bosanskih Srba čine značajan postotak muškaraca iz Srebrenice. Iako je imao ažurirana informacije, usuglasio se s planom da se ubiju bosanski muškarci i dječaci i nije spriječio njihovo ubijanje. Štoviše, naredio je da se zarobljenici premjeste i tako ih poslao u smrt.

15:25
Karadžić i Mladić dogovorili plan da se uklone Bosanski Muslimani

Raspravno vijeće je utvrdilo da su optuženi i Mladić dogovorili plan da se Bosanski Muslimani uklone iz Srebrenice.

15:22
Dijelili su cilj da se eliminiraju Bosanski Muslimani

Vijeće kaže da nema sumnje da su Mladić i još nekoliko zapovjednika dijelili zajednički cilj da se eliminiraju Bosanski Muslimani u Srebrenici.

15:17
Utvrđeno da je protjerivanje iz Srebrenice bilo prisilno

Vijeće ne sumnja da je protjerivanje stanovništva iz Srebrenice bilo prisilno te da je za to postojao plan.

15:06
Čitanje optužnice koja se odnosi na Srebrenicu

Počelo je čitanje optužnice koja se odnosi na Srebrenicu.

15:05
Kriv je za držanje talaca

Optuženi je individualno kriv za držanje talaca. Vijeće je uvjereno da je postojao udruženi zločinački pothvat da se pripadnike UN-a uzme kao taoce s namjerom da se ucjeni snage NATO-a da ne gađaju ciljeve bosanskih Srba.

14:56
Namjerno granatiranje i napadanje civilnog stanovništva Sarajeva

Vijeće je uvjereno da je od svibnja 1992. Sarajevsko-romanijski korpus namjerno gađao civile i neproporcionalno odgovarao na napade iz grada.

“Na osovu dokaza vezanih za snajperske incidente, Vijeće smatra da je ovaj plan uključivao ubojstva, teror i teroriziranje”, kazao je sudac Kwon.

“Kao što sam naveo, upornost i ustrajnost granatiranja i visoki broj žrtava ne mogu se objasniti činjenicom da se u Sarajevu vodio rat. Pojedini snajperisti i posade koje su gađale i vodile granatiranje bile su pod vodstvom RS-a. Politički vođe su se zauzimali za važnost Sarajeva za bosanske Srbe”, odgovorio je sudac na prethodnu obranu Karadžića kako nije bilo planirane snajperske akcije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari