PROMETNA PROGNOZA Pred nama tri vikenda prometnog „krkljanca“: HAK preporuča „staru cestu“ kroz Gorski kotar!

Vrhunac prometnog vala očekuje se u subotu, 22. srpnja cijeli dan u oba smjera, te u nedjelju, 23. srpnja pretežno u povratku.

Pred nama su tri vikenda koje će obilježiti velike gužve i česti zastoji na našim prometnicama. S početkom predstojećeg vikenda počinju ljetni praznici u dijelu Njemačke i Nizozemske, a mnogi će na put krenuti već u četvrtak navečer te se značajan priljev vozila prema Hrvatskoj očekuje već u petak, 21. srpnja osobito prema graničnim prijelazima i glavnim cestovnim pravcima.

Vrhunac toga vala očekuje se u subotu, 22. srpnja cijeli dan u oba smjera, te u nedjelju, 23. srpnja pretežno u povratku. Osim motoriziranih državljana iz zapadnoeuropskih država, mnogi će Hrvati krenuti na ljetni odmor put Jadrana, a prije polaska vrlo je važno znati što nas čeka na putu kako bismo to mogli izbjeći.

Tijekom petka, subote, nedjelje, ali i ponedjeljka, najznačajnije gužve se očekuju na sljedećim dionicama:

autoceste A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan na naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijeka na naplati Rupa;

autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2;

zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;

Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru Kaštela i Plovanije;

granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);

duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;

u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

Iz HAK-a ističu da će u smjeru mora najgušći promet biti u subotu od 4 do 12 sati, a u smjeru unutrašnjosti tijekom subote i nedjelje u popodnevnim satima, pa savjetuju da se tada ne putuje. Ukoliko se ipak odlučite na putovanje u to vrijeme, prvi je savjet da provjerite kakvo je trenutno stanje u prometu.

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj pa kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

Tijekom predstojećeg vikenda zabrane su za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će na snazi u subotu, 22. srpnja od 4 do 14 sati i u nedjelju, 23. srpnja od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), … pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.

Ponovno nas očekuju visoke temperature, a kako biste sebi i svojim suputnicima olakšali putovanje važno je imati dovoljnu količinu tekućine (najbolje vode ili negaziranih sokova), odmoriti se i redovito se zaustavljati na za to predviđenim odmorištima, pravilno regulirati klima uređaj u vozilu, dobro se informirati i uživati u odlasku na odmor.

Osim ovih činjenica ne smijemo zaboraviti niti našeg limenog ljubimca kojeg moramo pripremiti za vožnju tijekom ljeta, odnosno kad njime odlazimo na duže putovanje. U slučaju da ipak imate problema s vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views