PROMETNA PROGNOZA Vrhunac gužvi u subotu od najranijih jutarnjih sati, informirajte se o alternativnim pravcima!

Kolona vozila u pravcu Krčkog mosta

Posljednjeg vikenda u srpnju značajno jačanje prometa očekujemo već od danas, dok se vrhunac gužvi očekuje tijekom subote od najranijih jutarnjih sati

Posljednjeg vikenda u srpnju značajno jačanje prometa očekujemo već od četvrtka 27. srpnja, dok se vrhunac gužvi očekuje tijekom subote, 29. srpnja od najranijih jutarnjih sati, javlja HAK.

Najveći broj turista ponovno će doći iz zapadnoeuropskih država, Austrije, Češke, Slovačke itd. U Njemačkoj u četvrtak počinju praznici u pokrajini Baden-Württenberg, a u subotu u Bavarskoj iz kojih će se velik broj uputiti na Jadran na ljetni odmor ili će prolaziti kroz Hrvatsku do svojih odredišta na istoku Europe. Osim državljana iz Europske unije, mnogi građani Republike Hrvatske, ali i susjednih zemalja (Slovenije, BIH, Srbije), krenut će na ljetni odmor.

Najznačajnije gužve i jak promet u smjeru istoka očekujemo u petak, 28. srpnja već od jutarnjih sati. Očekujemo gužvu na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru Lipovca, s značajnim čekanjima na graničnim prijelazima sa Srbijom, Bajakovo i Tovarnik.

U subotu, 29. srpnja osim jakog prometa u smjeru istoka, bit će ga i u smjeru mora, sa značajnim čekanjima na sljedećim mjestima:

A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac,A4 Zagreb-Goričanna naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijekana naplati Rupa;
autoceste A1 Zagreb-Split-Pločei A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2;
zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;
Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija;
granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
duž Jadranske magistrale (DC8)u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;
u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

Subotnje gužve, u smjeru mora, počinju u ranim jutarnjim satima od 4 do 13 sati, a oko podneva počinje jačanje prometa u smjeru unutrašnjostii Zagreba. Tijekom subote izrazito jak promet bit će na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera čvorova Jankomir i Buzin.

Tijekom nedjelje, 30. srpnja najjači promet se očekuje tijekom poslijepodneva u smjeru unutrašnjosti s čekanjem na izlazu s autoceste A1 u Lučkom, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja i na A3 Bregana-Lipovac na naplati Zagreb-Istok u smjeru Zagreba.

Mnogi slušaju savjete Hrvatskog autokluba, pa putuju ponedjeljkom da bi izbjegli gužve zbog čega često dolazi do zastoja i gužvi na glavnim cestovnim pravcima u oba smjera.

Savjetujemo da za putovanje prema moru birate petak u prijepodnevnim satima ili subotu u poslijepodnevnim odnosno večernjim satima, dok za povratak s mora birate nedjelju prijepodne.

Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. Više o raznim temama vezanim uz promet, godišnje odmore i putovanja možete čuti na HR2 petkom u 9 sati ujutro u sklopu akcije Sigurno na more uz HAK i HRT.

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj sa Slovenijom kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička Jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari